Foto:Stevan Đukić

Danas je Evropski dan autizma, a tim povodom predsedniku države Aleksandru Vučiću se obratilo udruženje "Autizam pravo na život" koje je od njega zatražilo da se angažuje u popravljanju položaje položaj te populacije u Srbiji. Uz spisak problema sa jima se suočavaju, udruženje podseća da se Vučiću na isti dan sa istom molbom obratilo i pre dve godine, ali da se u međuvremeu desila pandemija koronavirusa što je samo dodatnu urozilo osobe sa autizmom.

Nedostatak statsitike i preciznog broja podataka o broju osoba sa autizmom, rana dijagnostika, nedovoljan broj specijalsta koji bi se bavili njihovim zdravstvenim problemima… samo su neki od problema na koji se ukazuje.

Pismo udruženja Autizam pravo naživot potpisao je njegov predsednik Mario Rosi, a mi vam ga prenosimo u celosti:

Danas je Evropski dan autizma. Pre tačno dve godine 3.oktobra 2018. poslali smo pisma na pet adresa, među kojima je bila i Vaša, sa identičnom molbom. Danas, nažalost moramo konstatovati da je položaj osoba sa autizmom i članova njihovih porodica kudikamo lošiji, a bojimo se da ga je situacija sa pandemijom samo ogolila. Zato danas molbu šaljemo samo na jednu adresu – Vama !

Mi NEMAMO: registar dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom (zbog čega se po Zakonu „Batut“ nalazi u prekršaju od 01.01.2020.); ranu dijagnostiku i rane intervencije; doedukaciji sklonu pedijatrijsku službu (prosečna starost preko 50 godina); dovoljno specijalista za dečiju i adolescentnu psihijatriju (1 na 32.185 mladih); dovoljan broj logopeda (1 na 20.000); dovoljno socijalnih radnika (u CSR Beograd jedan voditelj slučaja u osetljivoj porodičnoj i socijalnoj zaštiti na 314 korisnika); pravo na produženo bolovanje za zaposlene roditelje; resursne centre, u koje su se specijalne škole već morale transformisati; mrežu podrške inkluzivnom obrazovanju (ukinuta pre dve godine); pedagoške asistente; dovoljan broj ličnih pratilaca; podršku i mogućnost zaposlenja osoba sa psihosocijalnim invaliditetom; stanovanje uz podršku; multidisciplinarni pristup i međusektorsku saradnju; usluge, servise i mere prema nivou neophodne podrške; poverenje u sistem roditeljskog predstavljanja; ikakva sistemska rešenja koja bi obezbedila finansijsku održivost i pravnu sigurnost…

Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

 

Siguran sam da Vam je poznato da je autizam razvojni poremećaj i kao takav, nažalost celoživotni. Tako da osobe sa autizmom prolaze kroz zdravstveni, obrazovni i socijalni sistem. Čelni ljudi ovih segmenata izvršne vlasti se po pitanju autizma ponašaju pasivno, a u poslednje vreme primećujemo i postojanje izvesne „zavere ćutanja“. Krizni štab, koji je shodno epidemiološkoj situaciji preuzeo određene prerogative, je svoj autoritet po ovom pitanju prokockao tako što nam je u rasponu od 10 dana obećao „skoro rešenje naših problema“, a potom decidirano izjavio „da se nama ne može pomoći“.

Gospoda Ministri u svojim obraćanjima redovno ističu kako se u radu vode Vašom vizijom, te je jasno zaključiti da bi ovako složenu materiju rado prepustili Vama, na razrešenje ili bar davanje smernica. To je i razlog zašto ovoga Dana autizma šaljemo samo jedno pismo, Vama.

Stoga Vas, poštovani predsedniče molimo:
– Da sagledate svu složenost iznetog problema i zauzmete se za njegovo hitno razrešenje, te popravljanje položaja osoba sa autizmom i članova njihovih porodica, kao marginalizovane grupe;
– Da prilikom formiranja nove Vlade na čelna, za nas važna, mesta Ministarstava zdravstva, obrazovanja i socijale postavite kompetentne ličnosti, kako bi dugoročno olakšali i sebi i nama;
– Da u svojim medijskim nastupima, a kao uzor mladima i ostalom građanstvu, ne potencirate u tolikoj meri svoju psihofizičku nadmoć, jer bi se to moglo protumačiti kao loša poruka za one čije su mogućnosti i kapaciteti ispodprosečni.

„Verujemo da ćete ovu molbu primiti u najboljoj volji, kao želju da svi građani naše lepe Srbije budu uključeni u društveni život na ravnopravnoj osnovi, bez obzira na različitosti. Kao nadu da će osobe sa autizmom moći da žive na dostojanstven način, a da ćemo mi njihovi roditelji dobiti jedno malo pravo – da smemo da umremo bez straha“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar