Foto: Promo

Postoji izreka „Zdravlje je najveće bogatstvo“ i shvatanje da sva druga materijalna dobra ne mogu da se mere s ovim. Ako se vodimo navedenom tvrdnjom – prevencija bi trebalo da bude naš način života još od najranijeg doba. Ipak, u praksi se često događa suprotno. Odlažu se odlasci lekaru, a neretko se izbegava otvoreni razgovor o zdravstvenim tegobama. Muškarci, uz malobrojne izuzetke – iako ovo zvuči neverovatno – radije odvoze automobil na redovan pregled nego što odlaze kod svog lekara, u ovom slučaju urologa.

Rak prostate izlečiv je u skoro 100 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme

Kod bolesti prostate simptomi mogu da izostanu, a ta maligna bolest može da se izleči skoro 100 odsto ako se otkrije na vreme, kao i rak testisa, čija je izlečivost u ranoj fazi otkrivanja oko 95 odsto. Ovo su ohrabrujući podaci, ali i jasan signal muškoj populaciji da jednom godišnje obavlja preventivni pregled. Svaki novembar podseća nas na to. Ovaj mesec „rezervisan“ je za kampanju Movember, koja se sprovodi širom sveta, a jedna od društveno odgovornih kompanija koja ovu inicijativu u našoj zemlji čini vidljivom široj javnosti jeste dm drogerie markt.
Tumor prostate – bolest koja je češća nego što se misli

Foto: Promo

Dosadašnja medicinska istraživanja navode da je pored karcinoma pluća i debelog creva, zloćudni tumor prostate jedan od najsmrtonosnijih kod muškaraca u Srbiji. Poseban alarm je činjenica da se gotovo polovina slučajeva raka testisa javlja kod muškaraca od 20 do 35 godina, dok je svaki 12. muškarac u određenom riziku da oboli od tumora testisa. Preporuka lekara je da svaki muškarac preventivnim pregledom, kao i odgovornim odnosom prema svom zdravlju, osigura sebi zdrav život ili se izbori za svoju dugovečnost, ukoliko se bolest već pojavila.

Pregledi prostate – još su jednostavniji

Koliko su prevencija i redovni skrininzi važni, i zašto je potrebno da muškarci nakon 50. godine jednom godišnje urade PSA (tumorski marker prostate), urološki pregled koji podrazumeva ultrazvučni pregled i tzv. DRE pregled – detaljnije objašnjava prof. dr Zoran Džamić, rukovodilac Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

„Precizno postavljena dijagnoza olakšaće izlečenje i sprečiti neželjene posledice i komplikacije kako benignih oboljenja, tako i malignih – ako su ona otkrivena u početnom stadijumu. Važno je naglasiti da ovi pregledi, poput ultrazvuka prostate i mokraćnog sistema, ne zahtevaju veliko angažovanje samog pacijenata niti podrazumevaju neke neprijatnosti. Pregled izgleda tako što se ultrazvučna sonda postavlja na trbušni zid i tako se dobija dubinska slika organa i tkiva mokraćnog sistema i prostate. Preporuka za muškarce preko 50 godina jeste da jednom godišnje rade PSA test, jer je to, za sada, najbolji metod koji pokazuje da li postoji tumorsko oboljenje“, kaže dr Džamić.

Ultrazvuk testisa – brz i bezbolan pregled

Kada je reč o reproduktivnom zdravlju i ultrazvuku testisa, dr Džamić potvrđuje da je pregled gotovo bezbolan.

„Ultrazvuk testisa obično se radi po nalogu urologa ili ako pacijent posle samopregleda želi da razreši neku potencijalnu sumnju ili nedoumicu. Ovaj pregled je bezbolan i u potpunosti neškodljiv. Izvodi se spoljnim putem i, kao i kod pregleda mokraćnog sistema i prostate, ultrazvučnom sondom“, naglašava dr Džamić.

Edukacija kao neophodan faktor prevencije

Uz reč struke, kampanja poput Movembra – koja je globalna i dolazi iz privatnog sektora – pokazuje da društvena angažovanost i te kako ima efekta kada je reč o podizanju svesti, edukaciji i ostvarivanju pozitivnog uticaja na širu zajednicu. Jedan od najvećih drogerijskih lanaca u Evropi dm drogerie markt akcijama koje sprovodi u okviru ove inicijative pokazuje da, osim o nezi muškaraca, vodi računa i o njihovom zdravlju. Tim povodom, dm će i ove godine izdvojiti znatna sredstva za podršku odabranoj urološkoj klinici u našoj zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar