Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Rio Tinto reagovao je na gostovanje Ljiljane Bralović i Zlatka Kokanovića u emisiji "Probudi se" na TV Nova, koji je portal Nova.rs preneo pod naslovom "Rio Tinto i Jadar – priča bez kraja: Meštani Gornjih Nedeljica čekaju da kompanija propadne i ode iz Srbije".

Reagovanje Rio Tinta prenosimo u celosti.

„Tokom gostovanja Ljiljane Bralović i Zlatka Kokanovića u emisiji ‘Probudi se’ televizije Nova S koja je emitovana 14. juna, a zatim i u tekstu pod naslovom ‘Rio Tinto i Jadar – priča bez
kraja: Meštani Gornjih Nedeljica čekaju da kompanija propadne i ode iz Srbije’ objavljen na web portalu Nova.rs iznete su brojne neosnovane optužbe protiv kompanije od kojih pojedine imaju elemente krivičnog dela.

Iznoseći brojne neistine, Zlatko Kokanović je Studije o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta ‘Jadar“’ koje su zasnovane na istraživanjima koja je sprovelo više od 100 domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta, a koje pokazuju da se Projekat ‘Jadar’ može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine, označio kao ‘naručene i kupljene’, čime je direktno diskreditovao zakonsku proceduru pripreme nacrta studija utrvrđenu propisima Republike Srbije.

Kompanija Rio Sava, prema važećim propisima Republike Srbije, ima zakonsku obavezu da finansira izradu studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Isto lice je otišlo toliko daleko da je kompaniju Rio Tinto bez ikakvih dokaza optužilo čak i za ‘organizovanje atentata na aktiviste’.

Ove navode, kao i potpuno neutemeljene insunacije o navodnoj korupciji od strane oba pomenuta lica i širenje netačnih informacija i neosnovanih optužbi shvatamo veoma ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare