Rio Tinto
Foto: Printscreen N1/video

Kompanija "Rio Sava" Exploration d.o.o saopštila je danas da su u tekstu, objavljenom na sajtu portala Nova.rs, pod naslovom da ta firma "Mesec dana skriva istinu o zagađenju - Rio Sava pere ruke od crvene reke" objavljene neistine, jer, kako tvrde, Agencija za zaštitu životne sredine je saopštila 21. avgusta vanredni izveštaj o uzorkovanju i analizi vode na lokaciji Slatinsko polje.

Iz ovog preduzeća dodaju da to nije reka, već bara na privatnom posedu.

„Analize je sproveo Institut “ Jaroslav Čarni“, kao i „Dr Milovan Jovanović Batut“, a u rezultatima od ove dve ustanove stoji da su utvrdili prisustvo crvene obojenosti sva tri vodna tela u opštini Slatina. Takođe, analiza je pokazala prisustvo alge iz familije euglena koja je uzročnik obojenosti vode“, navode iz kompanije „Rio Sava“.

Oni napominju da nisu sprovođene nikakve rudarske aktivnosti koje bi mogle da utiču na prirodne procese na području planiranom za rudnik „Jadar“. Takođe, kažu da nije došlo do izlivanja vode u mestu Gornje Nedeljice.

Iz ovog preduzeća dodaju da advokati njihove kompanije ne vrše pritisak na meštane, kako bi im prodali zemljiu, a i, kako tvrde, ne prete im eksproprijacijom. Ujedno pozivaju one koji su to doživeli da prijave nadležnim organima.

Na istražnom prostoru projekta „Jadar“, instalirano je preko 100 bunara u cilju merenja nivoa vode, kao i njenog uzorkovanja radi eventualnog uticaja na životnu sredinu.

„Svi su zatvoreni zaštitnom kapom, a u retkim slučajevima može doći do curenja zbog oštećenja pijezometra poljoprivrednom mašinom ili neispravnošču šrafa na kapi“, zaključuju iz ovog preduzeća.

Povodom ovog, za njih spornog teksta, odgovore na pitanja meštana smo postavili Tijani Josić iz firme „Rio Sava“. Ona nas je uputila na pres službu u kojoj su kazali da pošaljemo mejl, međutim do zaključenja teksta niko iz ovog preduzeća se nije oglasio.

Inače, jedan od sagovornika iz teksta objavljenog na Nova.rs, Zlatko Kokanović kaže danas za naš portal da u trećem priručniku kompanije „Rio Sava“ koji je podeljen meštanima, odnosno prodavcima kuća stoji stavka da ukoliko neko ne bude hteo da proda ognjište, biće sprovedena eksproprijacija.

„Pitam se zašto reaguju na pomenuti tekst, ukoliko nemaju nikakve veze sa tim. Sve je istina što smo rekli. ‘MAK Gradnja’ je podizvođač ‘Rio Save’,  radnici tog preduzeće nasipaju puteve do lokacija gde su sprovođenja istraživanja i koriste zemlju iz tih bušotina za rekultivaciju“, rekao je danas Kokanović za Nova.rs.

Vlasnik te firme je imao obavezu da drinsku zemlju doterava za te namene, a njena prosečna cena je 1.000 diinara po kvadratnom, bez prevoza, istakao je Kokanović.

„Kome god da smo se obratili za pomoć, nismo je dobili jer su oni svoje pipke bacili svuda, a u Beogradu, gde je sedište ‘Rio Save’ je ispostava firme ‘MAK Gradnja'“, zaključio je Kokanović i pozvao predstavnike „Rio Save“ da tuže njega i ostale sagovornike iz teksta poručivši im da će se videti u Beogradu na ekološkom protestu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare