Da li SNS gubi glasače zbog protesta?
Foto: Nova S

Kako Nova.rs saznaje, sutrašnji protest zakazan ispred Vlade Srbije mogao bi da bude poslednji u ovoj godini.

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je juče na N1 da će u subotu 18. decembra u 14 sati biti održan protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

„U subotu je protest u 14 sata ispred Vlade, jasni su zahtevi: svi ugovori na sto, tražimo da se raskinu i da formalno pravno proteramo Rio Tinto iz Srbije“, kazao je Jovanović u emisija „Iza vesti„.

Kako je rekao, ako se ne objave svi „memorandumi i rešenja“, posle Nove godine se nastavljaju protesti.

„Da se donese jedan zakon koji će sačiniti najveći pravnici u zemlji, da se na 30 godina zabrani eksploatacija litijuma“, rekao je on, a na pitanje da li će biti blokade, rekao je sledeće:

„Nije nama teško da se prošetamo do Gazele u subotu. Radikalizacija je nastavak blokada magistralnih saobraćajnica, s tim ćemo nastaviti posle Nove godine. Nećemo stati dok ne proteramo Rio Tinto iz Srbije. Mi nismo svesni ko je sve ušao u našu kuću. Najvećeg predatora da proteramo, a onda idemo na Homolje“, naveo je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Neće se, dodaje, sklanjati sa ulica.

„Da se obustave prekršajni postupci protiv građana koji su bili na protestima i da policija prestane da dolazi na vrata i da se procesuiraju svi koji su vršili nasilje počev od šabačkog mosta pa svuda po Srbiji. Vučić ima rok, posle Nove godine nastavljamo. S ulice se nećemo sklanjati dok se ne protera Rio Tinto. Biće gomila građana, javnih ličnosti. Referendum o Rio Tintu se već desio, mi stati nećemo“, zaključio je Ćuta.

U izjavi za Nova.rs Aleksandar Jovanović potvrdio je da se s protestima nastavlja odmah iza Nove godine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kao što sam i rekao juče na N1, proteste nastavljamo posle Nove godine. Kad i u kom obimu, obavestićemo javnost na vreme. Osim Ekološkog ustanka, u ovom protestu učestvuje još 30 organizacija i svaka odluka donosi se u dogovoru sa svima. Svako ima pravo da odustane od protesta, a oni koji u njihovom nastavku vide nekakvo razvodnjavanje neka ostanu kod kuće, nikakav problem. Mi ne odustajemo, protesta će biti do ispunjenja zahteva, a oni su dobro poznati“, kategoričan je Ćuta.

Kako Nova.rs saznaje, prvi sledeći protest mogao bi biti održan u subotu 15. januara. Naš sagovornik nije mogao da nam potvrdi ovu informaciju.

„To u ovom trenutku niko ne zna. Sastaće se sve organizacije koje stoje iza protesta i zajedno ćemo doneti odluku. Jedno je sigurno: od protesta ne odustajemo“, kaže na kraju Aleksandar Jovanović.

BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta, govor na protestu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)