Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako u četvrtak ujutru promenjen prostorni plan u Loznici, kojim je Rio Tinto trebalo da otvori rudnik u ovom delu Srbije, iz kompanije poručuju da nastavljaju sa radom. Podvlače da nikakve promene plana nema, a istog su stava i aktivisti. Naglašavaju da je sve ovo očekivano jer ova kompanija i ne radi po prostornom planu jedne lokalne samouprave, već planu Vlade donetom 2020. koji je "ilegalan i kriminalan".

„Kompanija „Rio Tinto“ nastaviće da realizuje projekat „Jadar“ u zakonskim okvirima i da pruža javnosti informacije o svim aspektima projekta za koje je nadležna“, saopštila je danas ta kompanija.

Ova odluka doneta je nakon što je veliku buru u javnosti podigla odluka grada Loznice da ukine prostorni plan kojim je predviđen dolazak te kompanije na prostor zapadne Srbije. Nakon te odluke vladala je velika euforija, ali nakon saopštenja Rio Tinta nastao je pravi hladni tuš.

„Tokom dve decenije poslovanja u Republici Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora “Jadar“, preduzeće Rio Sava Exploration posluje u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima, u saradnji sa naučnim i stručnim krugovima, lokalnom samoupravom i Vladom Srbije u cilju pokretanja najveće rudarske investicije u ovom delu sveta“, navodi se u saopštenju Rio Tinta za Srbiju.

Predstavnica Udruženja „Zaštitimo Jadar I Rađevinu“ Marija Alimpić rekla je za Nova.rs da je ne čudi odluka Rio Tinta da nastavi sa radom u Srbiji uprkos ukidanju prostornog plana. Ona kaže da ta odluka dolazi iz razloga što kompanija i ne radi u Srbiji na osnovu prostornog plana grada Loznice.

Marija Alimpić, Utisak nedelje
Marija Alimpić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Logičan je taj njihov stav jer njih prostorni plan Loznice niti sprečava, niti usporava, a mi smo na to upozoravali. Oni rade po prostornom planu područja posebne namene koji je usvojila Vlada 2020. godine. Taj plan može samo Vlada da poništi, a ne lokalna samouprava. Po tom planu oni su ishodovali lokacijske uslove, promenilii poljoprivredno u građevinsko zemljište i izvršili otkup zemljišta. Sve se radi na osnovu tog plana, koji je usvojen ilegalno i kriminalno jer nisu bile overene rudne rezerve što je obaveza po zakonu Srbije, kao ni studija opravdanosti“, rekla je ona i dodala.

“Rio Tinto funkcioniše na osnovu ilegalnog dokumenta donetog zbog stanja korupcije u zemlji. Mi smo na istom mestu na kojem smo bili I pre jula meseca. Jednostavno, daleko smo mi od pobede”, zaključila je Alimpić.

Identičan stav deli i Mahmud Bušatlija, savetnik za razvoj i investicije. On je agenciji Beta rekao da povlačenje prostornog plana Loznice „ne menja republički plan“.

„Ništa se neće promeniti ako Grad Loznica povuče odluku o usvajanju Prostornog plana na svojoj teritoriji ako je tim planom obuhvaćena i krupanjska opština koja nije povukla istu odluku. Osim toga, što je najvažnije, na snazi ostaje strateški republički Prostorni plan područja posebne namene“, rekao je Bušatlija za Betu.

Bonus video: Nova.rs u zelenoj dolini koju Rio Tinto hoće da pretvori u rudnik

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare