Nakon današnjeg okupljanja upošljenika Islamske zajednice i pristalica Muamera Zukorlića, koji su sprečili sudskog izvršioca da sprovede odluku Osnovnog Suda u Novom Pazaru o uklanjanju privatnog obezbeđenja i barikada koje su na gradilištu Rijaseta Islamske Zajednice Srbije postavili uopšljenici Islamske Zajednice u Srbiji koja je bliska Zukorliću bivšem mufitiji, a sadašnjem zameniku predsednika Skupštine Srbije, oglasio se i Rijaset Islamske Zajednice Srbije.

Oni su naglasili da su greške koje su ranije postojale ispravljene, da su odlukom suda izmenjene i da je konačno zadovoljena pravda.

„Sve greške koje su nastale usled poslednjeg avionskog snimka 2011. godine su ispravljene u skladu sa stvarnim stanjem ustanovljenom od strane katastra. Sporni put je vraćen pravim vlasnicima, kao i preostale parcele. Označene su stvarne granice groblja, puta i parcela Islamske zajednice“ naglasili su iz Rijaseta Islamske Zajednice Srbije.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Pozvali su vernike da ne nasedaju na manipulacije i da mirne glavne posmatraju stvarno stanje, i pozvali roditelje da svoju decu ne šalju na skupove slične današnjem, obzirom da pojedinci, kako navode, pokušavaju da ih  zloupotrejebljavaju i uvedu ih u međuverske sukobe.

„Zato molimo vernike da ne nasedaju na lažne informacije o navodnim ‘odbranama vakufa’ iza kojih se krije pokušaj izazivanja međubratskih sukoba. Apelujemo na sve roditelje da obrate pažnju i zaštite svoju decu od manipulacija kojim ih pojedinci pokušavaju zloupotrebiti i podstaći na nerede i međuverničko nasilje“.

Oni su takođe zabrinuti izjavama koje su danas koristili pojedini upošljenici Islamske zajednice u Srbiji, a posebnu zabrinutost ističu zbog ponovnog izbegavanja policije da pruži asistenciju sudskim organima, da sprovedu odluku koju su doneli shodno zakonima ove zemlje.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Zabrinjava činjenica da policijska uprava, sada već po ustaljenoj praksi, danas nije pružila asistenciju sudskom izvršitelju u sprovođenju pravosnažne sudske odluke – privremene mere. Na taj način je, po ko zna koji put, odbila da postupi po zakonu i sprovede sudsku odluku, omogućavajući tako pojedincima da nesmetano nastave svoje nasilje i nezakonito postupanje“.

Iz ove verske instiucije se pitaju kakvu to poruku ovakvim postupanjem šalje Ministarstvo unutrašnjih poslova građanima Sandžaka, da li postupci slični današnjim poručuju da su pojedinci iznad zakona i da svako može da radi šta želi i da ovde ne vladaju zakoni ove zemlje već anarhija? Postavljeno je pitanje u saopštenju Rijaseta Islamske Zajednice Srbije.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Podsećanja radi, ovo nije prvi put da država, odnosno Ministarstvo Unutrašnjih poslova Srbije ne reguje i ne pruža asistenciju sudskim izvršiteljima i drugim organima države i grada Novog Pazara. Naime, 2016. godine Novopazarska lokalna samouprava je zbog nelegalne dogradnje oko 800 kvadrata Fakulteta za islamske studije na Trgu u centru Novog Pazara, koje je takođe gradila Islamska Zajednice u Srbiji bliska Muameru Zukorliću, donela dva rešenja o zatvaranju gradilišta i uklanjanju objekta, devet zahteva policiji za asinstenciju, koja je izostala zbog bezbednosnog rizika, kao i tri krivične prijave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar