Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Od 1. februara na snazi je zabrana izlova štuke, te svako pecanje ove ribe tokom lovostaja predstavlja krivično delo, rekao je za Nova.rs predsednik ribočuvarske službe "Balkan Eco Team" Milan Milošević. On je apelovao na sve ribolovce koji ovih dana, zbog lepog vremena "izlaze na vodu" poštuju zakone i pravila ponašanja, kako bi se očuvao riblji fond zbog opstanka ekosistema i za buduće naraštaje.

Na jednom lokalnom portalu objavljena je priča o, kako sam sebe naziva, sportskom ribolovcu, koji je napravio „podvig“ i „ovih dana“ upecao štuku od pet kilograma.

U tom tekstu ne bi bilo ništa sporno, da trenutno na snazi nije lovostaj na štuku, a svako izlovljavanje ove ribe tokom lovostaja, koji traje do 31. marta, predstavlja krivično delo i ribolovci uhvaćeni u krivolovu u tom periodu, kažnjavaju se novčano, dok je moguća i „kazna zatvora u trajanju od godinu i po dana“.

Pošto je u tektsu navedeno da je sportski ribolovac, „ovih dana“ ulovio kapitalni primerak štuke, ne može se sa sigurnošću reći da li je štuka ulovljena pre 1. februara, a nejasno je i da li je ribolovac štuku vratio u vodu.

„Ja se nadam da je riba ulovljena pre zabrane lovostaja, to u ovom trenutku ne možemo da kažemo, ali ako je ulovljena tokom lovostaja, onda je to krivično delo za koje je predviđena kazna od 5.000 do 150. 000 dinara“, kaže Milošević, predsednik „Balkan Eco Team-a“, organizacije koja je zadužena za očuvanje ribljeg fonda na Gružanskom jezeru u blizini Kragujevca.

On za Nova.rs pojašnjava da je trenutno na snazi lovostaj na štuku i potočnu pastrmku i apeluje na sve ribolovce da poštuju pravila ponašanja na ribolovnim vodama.

„Nekontrolisano izlovljavanje štuke, ali i drugih vrsta, može da nanese veliku štetu prirodnom staništu riba u rekama i jezerima. Ulov jedne štuke može da ošteti vodu za stotine hiljada podmlatka te vrsta, a nijedno poribljavanje ne može da zameni prirodni mrest“, kaže Milošević.

On je pojasnio da se ribolovcima, uhvaćenim u krivolovu, oduzima sav ribolovački pribor i da se protiv nih pokreće krivična prijava.

Milošević je apelovao na sve ribolovce koji ovih dana, zbog lepog vremena „izlaze na vodu“ poštuju zakone i pravla ponašanja, kako bi se očuvao riblji fond zbog opstanka ekosistema i za buduće naraštaje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar