prognoza
Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ bg, RHMZ

Upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) o nevremenu bila su blagovremeno izdata i prosleđena, u okviru svih zakonskih procedura, izjavio je načelnik Centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja RHMZ Slobodan Sovilj.

On je, povodom objava pojedinih portala, za koja je rekao da su nekorektna i netačna, istakao da su upozorenja bila blagovremeno izdata i prosleđena, u okviru svih zakonskih procedura, kao i da su predstavnici i RHMZ-a i MUP-a kroz permanentnu aktivnost u medijima i na društvenim mrežama dodatno upozoravali građane da su očekivane nepogode takvog intenziteta da „ugrožavaju bezbednost ljudi, životinja, kao i da mogu pričiniti značajnu materijalnu štetu“, navodi se u saopštenju RHMZ.

Sovilj je tako reagovao na pisanje pojedinih medija koji su preneli razgovor sa inženjerom za bezbednost Vladimirom Cvetkovićem, tokom koga je on ocenio da su „upozorenja na nevreme koja su izdali RHMZ i MUP bila nedovoljna, da je bilo neophodno izdati ih ranije“, kao i da mnogo toga nije urađeno što je moglo da ublaži razne rizike.

„Povodom teksta objavljenog na portalu nova.rs ‘Stručnjak za bezbednost: Upozorenje RHMZ o nevremenu kasnilo, MUP nije adekvatno reagovao’, kao i na portalu n1info.rs ‘Stručnjak o nevremenu: Reagovanje i koordinacija MUP i RHMZ bili neblagovremeni’, smatram da je izuzetno neprimereno širenje ovakvih neistina o radu i delovanju MUP-a i RHMZ-a koje se dovodi u vezu sa elementarnom nepogodom prethodne sedmice u Republici Srbiji“, istakao je Sovilj.

Ukazao je da su sva tekstualna upozorenja bila jasno istaknuta i na sajtu RHMZ-a, a da je, u okviru meteoalarm servisa, nivo upozoravanja javnosti bio podignut na najviši mogući (crveni) stepen.

Sovilj je naveo da je preliminarno upozorenje, izdato 17. jula označilo sredu 19. jul, petak 21. jul i subotu 22. jul kao dane sa velikim rizikom od pojave nepogoda (grada i olujnog vetra) na teritoriji Srbije, dok je u sredu ujutro u 09.10 časova upozorenje konkretizovano.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar