Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Period visokih temperatura u Srbiji potrajaće do utorka, uz maksimalne vrednosti od 33 do 37 stepeni, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ujutru će po kotlinama jugozapadne Srbije i na Pešterskoj visoravni biti magle, dok se u toku dana očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Posle podne, u planinskim predelima istočne i jugoistočne Srbije, postoji mala šansa za kratkotrajnu kišu ili pljusak.

Duvaće slab vetar promenljivog pravca. Najniža temperatura biće od 15 do 22, najviša od 33 do 36 stepeni.

PROČITAJTE JOŠ:

U Beogradu će danas biti sunčano i toplo vreme, uz slab vetar. Najniža temperatura biće oko 22, najviša oko 34 stepena.

Meteorološke prilike će biti povoljne za većinu hronično obolelih, a blagi oprez se savetuje srčanim bolesnicima. Moguće meteoropatske reakcije su glavobolja i poremećaj sna.

Upaljen meteo alarm

U celoj Srbiji upaljen je narandžasti meteo alarm zbog ekstremno visokih temperatura, izuzev Beograda, Šumadije i jugozapadne Srbije gde je na snazi žuto upozorenje.

Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno – prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe..

Foto: RHMZ

Vreme narednih dana

U subotu pretežno sunčano i još veća vrućina uz slab dnevni razvoj oblaka na jugu Srbije. Vetar slab severoistočni, istočni i jugoistočni. Pritisak malo ispod normale. Minimalna jutarnja temperatura od 15°C do 23°C, maksimalna od 35°C do 37°C. Uveče suvo.

U nedelju pretežno sunčano i jaka vrućina tokom dana sa slabim lokalnim razvojem oblaka. U ponedeljak takođe vrućina, a popodne i krajem dana je moguća pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, najpre na zapadu i severu Srbije. Maksimalne temperature od 34°C do 39°C.

U utorak se očekuje osveženje sa pljuskovima u svim predelima. U sredu znatno svežije sa kišom i pljuskovima povremeno.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Zašto otičemo na vrućini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar