Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs, Dragan Mujan/Nova.rs, TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs, Nemanja Jovanović/Nova.rs,

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da nas sutra u Srbiji očekuje nagla promena vremena, te da će u drugom delu dana biti i vremenskih nepogoda.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i umerenim, povremeno i jakim severozapadnim vetrom, pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve, naveo je RHMZ.

Istakao je će na jugu i istoku zemlje još sutra biti vrlo toplo, do 35 stepeni.

„U drugom delu dana u svim predelima veoma nestabilno pa se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode u vidu jakih pljuskova sa grmljavinom ( od 20 do 40 mm), gradom i olujnim udarima vetra“, naveo je RHMZ.

„Najintenzivniji grmljavinski procesi i veća količina padavina očekuju se u centralnoj i istočnoj Srbiji, na istoku Vojvodine, delovima Beograda, kao i u delovima zapadne Srbije, gde može pasti i od 40 do 70 mm za 12 h, lokalno i više“, dodao je Zavod.

U nedelju i početkom sledeće sedmice u svim predelima osetno hladnije, dnevna temperatura biće ispod proseka za ovaj period godine.

Kiša u Beogradu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Crveni meteo-alarm

Crveni meteo-alarm zbog kiše i grmljavine sutra će biti na snazi u Banatu, Beogradu, Podunavskom okrugu, Šumadiji, Pomoravlju i istočnoj Srbiji.

U ostatku zemlje biće na snazi narandžasti meteo-alarm.

RHMZ je izdao i upozorenje za Beograd.

„U Beogradu sutra u drugom delu dana veoma nestabilno, a pri intenzivnim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada očekuje se velika količina padavina, od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra“, navodi se u upozorenju.

Hidrološko upozorenje

RHMZ je izdao i jedno hidrološko upozorenje zbog mogućih izlivanja manjih bujičnih tokova.

„Na slivovima Mlave, Peka, Jasenice, Kubršnice, Lepenice i Resave tokom 6. i 7. avgusta moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka“, naveo je RHMZ.

***

BONUS VIDEO – Meteoropatija – za sve je „kriva“ promena vremena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar