Foto: N1

Republički geodetski zavod (RGZ) objavio je danas da se Srbija našla na listi prvih 10 zemalja koje su počele implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima (IGIF) Ujedinjenih nacija i Svetske banke, a konferencija "Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“ koju je RGZ organizovao prošlog septembra ocenjena je kao jedan od 15 globalno najvažnijih događaja u ovoj oblasti.

Pohvale RGZ, kako je navedeno, stigle su sa „Desete plenarne sednice ekspertske komisije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama – UNGGIM“.

U saopštenju je istaknuto da pohvale koje dolaze od Ujedinjenih nacija pokazuju da digitalizacija i reforme koje se sprovode u RGZ, uz podršku Svetske banke kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“, postižu rezultate koji se prepoznaju na najvišem svetskom nivou i usaglašeni su sa globalnim pravilima za katastarsko-kartografske sisteme 21. veka.

Na sednici UNGGIM razmatrani su i budući trendovi i okvir Ujedinjenih nacija za efikasnu zemljišnu administraciju.

Odlučeno je da se formira „Globalni centar izvrsnosti za geodetski referentni okvir“, a uspostavljena je i jača saradnja sa grupom stručnjaka Ujedinjenih nacija za geografska imena.

Velika pažnja posvećena je integraciji geoprostornih, statističkih i drugih informacija, kao i primeni geoprostornih informacija u efikasnom upravljanju zemljištem i kriznim situacijama.

Zaključci i smernice će biti primenjeni u okviru aktivnosti Srbije na izradi Registra rizika, eProstora i drugih važnih projekata, naveli su iz RGZ.

Iz RGZ podsećaju da je ekspertska komisija Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama osnovana kako bi obezbedila forum za koordinaciju i dijalog među državama članicama UN, kao i sa relevantnim međunarodnim organizacijama u vezi sa pitanjima koja se odnose na upravljanje geoprostornim informacijama.

Cilj ekspertske komisije je da promoviše i jača koordinaciju i koherentnost globalnog upravljanja geoprostornim informacijama, postavlja norme, radi na razvoju kapaciteta i kodeksa globalne prakse, kao i na poboljšanju interoperabilnosti geoprostornih podataka i usluga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar