Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Nijedna nepokretnost upisana u katastar nepokretnosti ne može biti "oteta" jer u Srbiji postoji kompletan sistem koji to onemogućava, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ) povodom slučaja Zadužbine Nikole Spasić.

Zadužbina je već podnela tužbu protiv rešenja Zavoda kojim se oduzima državna svojina Republike Srbije u zgradi u ulici Kneza Mihaila 33 i prenosi u privatnu svojinu preduzeća „Jugoelektro“.

Rešenjem Službe za katastar nepokretnosti Stari grad od 20. februara 2023. godine, koje je potvrđeno rešenjem od 9. juna 2023. godine, koje pominju predstavnici Zadužbine, postojeće pravo svojine „Jugoelektra“ na objektu u Knez Mihailovoj 33 nije uvećano niti umanjeno, već je konkretizovano, odnosno precizirano na koje se posebne delove objekta odnosi.

„Republički geodetski zavod je uvek spreman na preispitivanje pravilnosti upisa na osnovu dobronamernih primedbi građana i institucija. Međutim, ne podržavamo način na koji se Zadužbina obratila javnosti“, zaključuje se u saopštenju RGZ.

Zadužbina Nikole Spasić u Beogradu saopštila je u ponedeljak da je podnela tužbu Upravnom sudu i tražila da se poništi rešenje Republičkog geodetskog zavoda kojim se oduzima državna svojina Republike Srbije u zgradi u Kneza Mihaila 33, prvi i drugi sprat Zadužbine i prenosi u privatnu svojinu preduzeća „Jugoelektro“.

Zgrada Zadužbine podeljena je na prizemlje koje je u posedu Republike Srbije, odnosno opštine Stari grad, dok su dva sprata poverena na korišćenje firmi „Jugoelektro“.

Kako su naveli iz Zadužbine, „Jugoelektro“ ima pravo i korišćenja i raspolaganja, a u slučaju da se problem ne reši, postoji mogućnost da državna imovina bude prodata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar