Foto: Shutterstock/kirill_makarov

Iako u sudskoj presudi piše da je cela zgrada u Knez Mihailovoj 33 državno vlasništvo, u katastru piše da je vlasnik dva sprata „Jugoelektro“, propala firma. Geodetski zavod je na osnovu toga doneo rešenje njima u korist. Postoji opasnost da državna imovina bude prodata moćnim pojedincima, kažu u Zadužbini

Zadužbina Nikole Spasića ima 101 godinu, najstarija je u nas, a postoje prilično jasni pokazatelji da neko namerava da proda deo njene zgrade u Beogradu u Knez Mihailovoj 33, iako je zgrada u državnom vlasništvu.

Nikola Spasić, veliki srpski dobrotvor, testamentom iz 1912. godine ostavio je imovinu za svoju Zadužbinu u vrednosti tadašnje imovine Nobelove fondacije. Među nekretninama bila je i zgrada u Knez Mihailovoj 33, u kojoj je stanovao do kraja života.

Imovina Zadužbine je nacionalizovana 1959. godine i data na upravljanje opštini Stari grad, koja je prvi i drugi sprat u Knez Mihailovoj 33 dala na koriščenje i zakup „Jugoelektru“.

Zgrada je kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju i, ponovićemo, državno vlasništvo.

Međutim, kaže za portal „Vremena“ Vojin Đekić upravitelj Zadužbine „Republički geodetski zavod je 9. juna oduzeo državnu svojinu Republici Srbiji u zgradi u Kneza Mihaila broj 33 (prvi i drugi sprat) i preneo je u privatnu svojinu preduzeća Jugoelektro“.

Vojin Đekić naglašava da je „dokument koji je Jugoelektro sklopio sa opštinom Stari grad, ujedno i jedini akt koji firma poseduje u vezi ta dva sprava. Na njemu piše da imaju pravo korišćenja a ne vlasništva.“

Pa ipak, kad je restitucijom ceo prostor opet vraćen Zadužbini, u katastru je zapisano da su vlasnici prvog i drugog sprata država i Jugoelektro.

„Naravno da smo se odmah žalili, ali je sve ostajalo po starom“, kaže Vojin Đekić.

Zahvaljujući toj greški katastra, „2005. godine a zatim i 2007, oni su pokušali da prodaju ta dva sprata iako nisu njihovi vlasnici, oba puta kako bi podmirili dugove.“

Ceo tekst pročitajte na sajtu Vremena.

***

BONUS VIDEO: Visoki Dečani – Veličanstvena zadužbina kao svedok vremena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar