Zgrada Republickog geodetskog zavoda Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

"Republički geodetski zavod nije iznenađen saopštenjem predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović koja je od ove institucije i stručne javnosti odavno prepoznata kao osoba koja se bori za realizaciju sopstvene političke agende i ličnih interesa, a na štetu interesa građana Srbije", saopšteno je iz RGZ, a povodom izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Ove izmene, kako je saopšteno posle sastanka rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda i Кomore javnih izvršitelja početkom jula, javnim izvršiteljima će dati osnov da pomognu građanima i privrednim subjektima u rešavanju problema stare i nepotpune dokumentacije prilikom upisa u katastar.

Advokatska komora Srbije (AKS) je najoštrije osudila najavljene izmene tog zakona, ocenivši da bi se javnim izvršiteljima tim izmenama dalo u nadležnost da utvrđuju verodostojnost dokumentacije. Navodeći da su izmene dogovorene na sastanku direktora RGZ Borka Draškovića i predsednika Javnoizvršiteljske komore Bojana Kostića, a da se tiču rešavanja upisa prava svojine u katastar nepokretnosti u situaciji kada građani poseduju staru i nepotpunu dokumentaciju za upis, AKS upozorava da se izvršiteljima nepotrebno dodaju nadležnosti na štetu advokata.

„Jasmina Milutinović održava obostrano koristan odnos sa predsednikom Javnobeležničke komore Srbije Srbislavom Cvejićem kako bi se u Srbiji održao i dalje razvijao neregulisan sistem tržišta nepokretnosti u kome država nema mogućnost kontrole koja se sprovodi preko katastra“, navodi se u novom saopštenju RGZ.

PROČITAJTE JOŠ

U neregulisanom sistemu, dodaje se, građani Srbije su izloženi rizicima, manipulacijama i prevarama prilikom kupoprodaje nepokretnosti.

„Tema razgovora između Komore javnih izvršitelja i Republičkog geodetskog zavoda nije bila izmena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, već Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji predstavljaju dva različita postupka i zakona koja je predsednica namerno izjednačila kako bi dala legitimitet njenom iznenadnom obraćanju javnosti i sabotiranju inicijative“, naveli su iz RGZ-a.

Republički geodetski zavod će, dodaju, nastaviti da radi na sistemskom rešavanju problema građana Srbije, reformi i modernizaciji zemljišne administracije.

„Veličina problema se jasno vidi iz činjenice da je neregulisano tržište imalo obrt od 2,4 milijarde evra u 2022. godini, a da se na njemu nalazi više od 5.000.000 nepokretnosti“, saopšteno je.

Republički geodetski zavod je prošle godine podneo i krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića, predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović, predstavnice Jedinstvene organizacije sindikata u Republičkom geodetskom zavodu Dijane Konstantinović, predstavnika sindikata Nezavisnost u Republičkom geodetskom zavodu Zorana Blagojevića i predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije u Republičkom geodetskom zavodu Stevana Todorova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar