Foto: Shuttetstock/

Inspekcijska kontrola izdavanja leka za dijabetičare Ozempic, a koji se zloupotrebljava za mršavljenje, za nedelju dana je pokazala da se ovaj lek znatno manje koristi za pacijente koji ne boluju od dijabetesa. To je za naš portal izjavila direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić i najavila da će prvi efekti opsežne inspekcije apoteka i ordinacija, biti vidljivi tek za mesec dana.

Pod nadzorom inspekcija Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) su ‚,apsolutno svi‘‘, istakla je direktorka RFZO, navodeći da inspekcije kontrolišu prepisivanje i izdavanje leka Ozempic u privatnim i državnim ordinacijama, kao i u privatnim i državnim apotekama.

Ona je istakla da su u prvoj nedelji kontrole vidljivi rezultati, ali nije navodila nikakve pojedinosti da li su rezultati uočeni u apotekama ili ordinacijama.

,,Već nakon sedam dana vidimo da se Ozempic znatno manje povlači za pacijente koji ne boluju od dijabetesa, ali ćemo i dalje da šaljemo kontrole. O prvim rezultatima možemo da govorimo tek posle mesec dana inspekcije‘‘, navela je Radojević Škodrić u Kragujevcu, gde je učestvovala na tribini o HPV imunizaciji.

Direktorka RFZO-a je podsetila da su ta ustanova i Ministarstvo zdravlja uputili oštar dopis svim institucijama koje prepisuju i izdaju lek Ozempic i istakla da zloupotreba ovog leka nije prisutna samo u Srbiji, te da je to globalna pojava.

Foto: Shutterstock

Lek Ozempic izdaje se isključivo na lekarski recept i namenjen je dijabetičarima, a u Srbiji je krajem prošle godine zavladala nestašica, jer su ga građani kupovali i koristili za mršavljenje.

Problem nestašice izašao je u javnost pre nedelju dana, kada su se oglasila udruženja dijabetičara i pacijenti koji zbog  globalnog trenda i masovne zloupotrebe za mršavljenje, ne mogu da dođu do svoje spasonosne terapije.

U Srbiji oko 700.000 ljudi boluje od dijabetesa, koji su postali najveće žrtve malverzacija u vezi sa ovim lekom.

Zbog velike potražnje i nestašice, lek Ozempic je dospeo i na crno tržište, a njegova cena ide i do 15.000 dinara po jednoj kutiji.

BONUS VIDEO: Lek za dijabetes koriste za mršavljenje – usledila nestašica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar