Najugroženiji pacijenti “BioCell” bolnice, koja je prestala sa radom nakon što joj je početkom avgusta ove godine blokiran račun zbog duga većeg od miliona evra, su oni koji su u postupku vantelesne oplodnje (VTO), sa sopstvenim, ali i sa doniranim reproduktivnim materijalom. Ovaj materijal je, zbog njih, iz inostranstva trebovao Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji se sada, kako saznaje Nova.rs, sprema za raskid ugovora sa ovom klinkom, a pacijenti će po želji biti prebačeni u druge ustanove iz “BioCell” bolnice, čiji je manjinski vlasnik Džihan Abazović, brat odlazećeg crnogorskog premijera, a načelnica radiologije Milica Đurđić, partnerka srpske predsednice Vlade.

“Bez obzira na novonastalu situaciju sa bolnicom ‘BioCell’, a kao i do sada, nijednom osiguranom licu neće biti uskraćeno pravo na postupke vantelesne oplodnje, kako sa sopstvenim materijalom, tako ni na postupke sa doniranim reproduktivnim materijalom. Postupci vantelesne oplodnje biće pruženi u roku od 12 meseci od dana prolaska Komisije za BMPO i to u zdravstvenoj ustanovi koju osigurano lice bude izabralo, umesto bolnice ‘BioCell’. Svi parovi, odnosno žene bez partnera, imaće mogućnost da izaberu jednu od ustanova sa kojima RFZO ima zaključen ugovor u 2023. godini, a to je sedam državnih i 14 privatnih ustanova”, kažu za Nova.rs u Fondu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Oni navode da će donirani reproduktivni materijal iz “BioCell” bolnice biti prebačen u druge ustanove.

“Materijal će se prebaciti u klinike u kojima osigurana lica budu želela da urade postupak VTO, a u skladu sa Zakonom o BMPO. Napominjemo da se nabavka i plaćanje doniranog reproduktivnog materijala iz inostranstva obavlja isključivo preko Banke reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona pri Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, kao i Uprave za biomedicinu, koja izdaje saglasnost za uvoz materijala za svako osigurano lice”, kažu u RFZO.

Foto: Shutterstock

Za postupke VTO privatne ustanove ne trebuju sanitetski i potrošni materijal, kao ni lekove od strane Fonda.

Pročitajte još:

“Procedura je takva da nakon završenog postupka, ustanova ispostavlja fakturu filijali RFZO, sa kojom klinika ima zaključen ugovor, i to za svako osigurano lice zasebno u skladu sa ugovorenim i pruženim uslugama u toku vantelesne oplodnje. S tim u vezi, Republički fond je krajem prošle nedelje obavešten od strane klinike ‘BioCell’ o prestanku rada bolnice i preduzimanju daljih koraka radi raskida ugovora”, objašnjavaju u RFZO.

Podsetimo, račun kompanije Vincula Biotech Group, koja je u suvlasništvu Džihana Abazovića, blokiran je zbog duga. U registru dužnika u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije račun ove firma, u čijem je vlasništvu BioCell bolnica, u blokadi je za ukupan iznos od 142.799.087,12 dinara, što je oko 1.217.500 evra, a blokiran je 9. avgusta. Lekarima i kompletnom osoblju nije isplaćena poslednja plata, više od 100 ljudi može ostati bez posla, a pacijenti u postupku VTO stavljeni su na čekanje.

Laboratorija, vantelesna oplodnja, VTO
Foto: Shutterstock

Prema podacima sa APR-a, Abazović i još nekoliko pojedinaca su manjinski vlasnici Vincula Biotech Group. U vlasništvu Robnih kuća Beograd biznismena Milije Babovića je 15 odsto, a većinski vlasnik je kiparska kompanija Ensifolia sa 75 odsto, Mark Strbad ima 3,18 odsto, Miomir Knežević 3,82 odsto, Aleksandar Ljubić 1 odsto, Vladimir Harhaji i Dušan Marić imaju po manje od jedan odsto.

Bolnica “BioCell” otvorena je u oktobru 2022. godine, u ekskluzivnom stambeno-poslovnom kompleksu “West 65” u Novom Beogradu, a u opremanje i završne radove, kako su preneli mediji, uloženo je sedam miliona evra.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na naša pitanja o blokadi računa, problemima zbog kojih je klinika prestala sa radom i budućnosti zaposlenih, kao i pacijenata, iz „BioCell“ bolnice nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta, a svi telefoni istaknuti na zvaničnom sajtu klinike, neprestano su zauzeti.

***

BONUS VIDEO: Vantelesna oplodnja doniranim reporduktivnim materijalom od sada dostupna svima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare