Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pogoršanje epidemijske situacije, vrućine i godišnji odmori, ispraznili su zavode za transfuziju krvi. Ukoliko narednih dana ne postanemo humaniji i solidarniji, u pitanje će biti doveden operativni program u našoj zemlji. Iz zdravstvenih ustanova pozivaju dobrovoljne davaoce da daju krv. Za prvih 50 davalaca na "Olimpu" obezbeđen komplet od pet karata za bazen.

U Institutu za transfuziju krvi kažu da je od nedelje, kada su uputili apel na građane da daju krv, povećan broj prikupljenih jedinica krvi, te da je sada dnevni nivo oko 230 jedinica.

„To je broj koji nam je neophodan da bismo zadovoljili sve potrebe zdravstvenih institucija“, kaže Ivana Rodić iz Instituta.

Napominje da je na nedeljnom nivou optimalno potrebno 1.800 jedinica krvi, prenosi RTS.

„Neki broj sa kojim možemo nešto da uradimo je 1.500, uz pravilno upravljanje 1.300 je minimalna količina. Od početka leta smo otprilike imali taj broj, ali prošle nedelje je bilo 969 jedinica krvi“, kaže Ivana Rodić.

I dalje na jednodnevnim rezervama

Iako je situacija sada mnogo bolja, i dalje su na jednodnevnim rezervama.

Nedostaje A+, 0+, ali i sve negativne krvne grupe.

„Jedino su u ovom trenutku na zadovoljavajućem nivou B+ i AB+ krvna grupa“, kaže Ivana Rodić.

Podseća da nijedna zdravstvena intervencija ne može da se uradi bez transfuzione potpore.

„Broj jedinica krvi koja je potrebna za jednog pacijenta varira – može biti od jedne, dve jedinice, pa nekada i 40-ak jedinica krvi, u zavisnosti od stanja“, objašnjava Ivana Rodić.

Gde se može dati krv

Građani krv mogu dati u zavodima za transfuziju širom Srbije.

Institut u Beogradu radi od 7 do 19 časova, a subotom od 8 do 15.

Кrv se danas može dati i na pojedinim javnim mestima – ispred Vukovog doma u Loznici, na centralnom trgu u Smederevu, u Кulturnom centru u Mladenovcu, u Crvenom krstu u Obrenovcu.

Sutra od 9 do 13 časova krv se može dati i na bazenu „Olimp“ u Beogradu, a prvih 50 davalaca dobiće komplet od pet karata za bazen.

U ponedeljak i utorak velika akcija davanja krvi biće organizovana na stadionu „Rajko Mitić“.

BONUS VIDEO Novinari Nova.rs donirali krv

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram