Trenutno su rezerve krvi dosta smanjene, možemo reći da su one na nekom jednoipodnevnom nivou, s tim što su i pozitivne i negativne A i nulta krvna grupa zaista na samom minimumu, dok je AB pozitivna jedina stabilna krvna grupa u ovom momentu", navodi za Nova.rs Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi. Upozorava da bi u narednom periodu mogli da očekujemo sporadično odlaganje operacija ukolko se sugrađani ne odazovu na poziv da daju krv.

Knežević objašnjava da je ovaj period godine karakterističan po smanjenom prilivu krvi. Zato su još polovinom decembra uputili apele.

„Nestašica krvi vlada baš u periodu praznika i godišnjih odmora. Slave, pa Nova godina, Božić, školski raspust koji i dalje traje, doveli su do toga da su rezerve krvi smanjene. Mi smo polovinom decembra počeli da pozivamo sugrađane da daju krv s obzirom na to da smo donekle očekivali smanjenje rezervi u ovom periodu. Takođe, ne ide nam ni ovo hladno vreme na ruku“, ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Upozorava da postoji više pacijenata koji imaju različite povrede i prelome koji zahtevaju operaciju i primenu transfuzije krvi, kao i povređeni u saobraćajnim nesrećama.

Zato je jako važno da svi koji su zdravi i koji mogu što pre daju krv.

„Za sada se ne odlažu operacije, ali se od ponedeljka očekuje da krenu da se realizuju programi o planiranim operacijama, pa verujemo da će biti veća potražnja za rezervama krvi od strane zdravstvenih ustanova, tako da možemo da očekujemo sporadično odlaganje operacija, ukoliko se naši sugrađani ne odazovu na poziv da daju krv“, naglašava Kneževićeva.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ponovo upućuje poziv, ali ne dobrovoljnim davaocima koji redovno daju krv, nego onima koji je nikada nisu dali, a ispunjavaju sve uslove.

„Takvih je puno, a krv nema alternativu, nema zamenu. Jedino je može dati zdrav čovek, zato ne treba čekati da se nešto dogodi pa da se tada daje, nego je treba davati redovno kada se osoba oseća dobro i zdravo jer je krv potrebna svakog dana“, poručuje ona.

BONUS VIDEO: Hitan apel davaocima krvi: U Institutu za transfuziju dve grupe krvi na minimumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar