Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Nastavlja se priča oko nabavke respiratora za Crnu Goru. Tri respiratora koje je Crna Gora kupila i pokušala da uveze preko Srbije, zbog zabrane izvoza zadržani su na carinskom lageru u Beogradu, a u međuvremenu su, kako prenose podgoričke "Vijesti" - prodati drugoj srpskoj kompaniji.

Za respiratore koji su bili u Beogradu, a koje je poručio Fond za zdravstvo Crne Gore, nisu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je izvoz te robe bio pod blokadom u Srbiji, pojašnjavaju iz preduzeća „Farmont“ iz Danilovgrada, za podgoričke „Vijesti“.

Ovim se nastavlja „dijalog preko medija“ crnogorskih i srpskih zvaničnika – srpski zvaničnici negirali su da je Srbija obaveštena o nabavci respiratora za Crnu Goru.

Prethodno je Crna Gora, kako su objavile „Vijesti“, navela da je Srbija konfiskovala tri respiratora namenjena ovoj državi, što je negirala i srpska Uprava carina i srpski ministar spoljnih poslova.

„Vijesti“ su, nakon toga, prenele saopštenje crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje, u kome se kaže da je taj Fond sproveo postupak nabavke respiratora za potrebe Crne Gore, te da je zaključen ugovor o isporuci pet respiratora sa dobavljačem „Farmont“ DOO Danilovgrad, proizvođača „Maquet-Getinge Group“ iz Švedske.

Kako se ističe, taj dobavljač je izvršio isporuku dva respiratora koji su instalirani u Opštoj Bolnici Bar i Opštoj bolnici Berane, ali preostala tri respiratora ne mogu da budu isporučena „jer je Vlada Republike Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme, iz kojih razloga su, kako je dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji – isti konfiskovani od strane države Srbije“, piše u saopštenju crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema informacijama koje su „Vijesti“ dobile od dobavljača, dva respiratora koja su bila isporučena, nalazila su se u Republici Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, odakle su i uvezeni.

Ovaj list objavljuje i integralno saopštenje dobavljača, kompanije „Farmont“ Danilovgrad, dostavljeno tamošnjem Fondu.

„Povodom teksta koji je osvanuo u dnevnim novinama Vijesti u vezi isporuke tri respiratora koja su se nalazila u Srbiji, želim da damo razjašnjenje. Prije svega roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imamo ugovor i imamo dogovorenu određenu valutu plaćanja. Roba nije ni dolazila do srpske granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora sa Fondom zdravstva Crne Gore, Farmont kao dobavljač je krenuo u nabavku respiratora. Tri su se nalazila u Beogradu – Srbiji, a dva u Zagrebu – Hrvatskoj. Naime, aparati su bili u vlasništvu kompanije ‘Getinge Group’ Beograd i nalazili su se na carinskom lageru“, navodi dobavljač.

Kako se ističe, nakon potvrđene naružbe od Getingea, prevoznici su došli za robu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena Zdravstvenima Institucijama u Crnu Goru, a u Beogradu prilikom preuzimanja nisu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, tj. tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz, tvrdi dobavljač.

U saopštenju se dodaje da je, u međuvremenu, pošto je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona prodata drugoj kompaniji u Srbiji.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.