Bor zagadjenje
Bor zagađenje Foto:BETAPHOTO/Istmedia/SASA TRIFUNOVIC

U Boru je u 2021. godini zabeležena 265 puta veća vrednost arsena od dozvoljene, zbog čega su Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i predstavnici istraživača iz Bora podneli zahtev za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora nad kompanijom Ziđin, povtrdila je FoNetu pravna savetnica RERI Ljubica Vukčević.

Ona je objasnila da je zahtev podnet zbog sumnje da je do zagađenja vazduha došlo upravo zbog delatnosti Ziđina, i upozorila da je arsen opasan po zdravlje ljudi i da može da dovede do raznih bolesti, poput raka pluća ili bronhija.

Vukčević očekuje da nadležna inspekcija izađe na teren, obavi inspekcijski nadzor nad radom Ziđina i utvrdi činjenično stanje.

Prema njenim rečima, inspekcija bi trebalo da proveri poslovanje kompanije i proceni da li u radu Ziđina postoje nezakonitosti, „usled kojih u Boru dolazi do ovog problema“.

Taj problem, kako napominje Vukčević, nije jednokratan, jer se radi o kontinuiranom zagađenju, ne samo arsenom već, i drugim štetnim materijama.

Ukoliko nadležna inspekcija, posle sprovedenog nadzora, dođe do podataka da u radu Ziđina ima nezakonitosti, ona očekuje da „inspekcija preduzme određene mere“.

Pozivajući se na zakonske odredbe, Vukčević je podsetila da ovlašćeni inspektor ima na raspolaganju mogućnost da podnese prijavu za privredni prestup, prekršajnu, ali i krivičnu prijavu.

Prema njenom tumačenju, krivična prijava je najteži pravni mehanizam, koji je na raspolaganju, ne samo inspektoru, već i svim građanima Bora, organizaciji RERI i svima koji su zainteresovani da se taj problem reši.

Budući da nije lako dokazati nečiju krivicu, RERI se odlučuje za podnošenje krivičnih prijava tek kada, na osnovu dokumentacije i detaljne analize, proceni da ima dovoljno dokaza i argumenata da nadležno tužilaštvo podigne optužni predlog, objasnila je Vukčević.

Kako je predočila, „ukoliko nemate tu dokaznu argumentaciju koja je dovoljno jaka, desiće se da vam odbace krivičnu prijavu ili da se donese oslobađajuća presuda“.

U slučaju Ziđina, ona smatra da je reč i o odgovornosti pravnog lica, što znači da su moguće sankcije novčana kazna, uslovna osuda i privremena obustava rada.

Takvih slučajeva u Srbiji ima dosta, napomenula je Vukčević i dodala da svaki projekat, koji bi mogao da utiče na životnu sredinu, mora da se realizuje u skladu sa propisima.

Prema njenim saznanjima, dešava se da razni investitori i pravna lica u obavljanju delatnosti selektivno tumače zakon i propuštaju da pribave dokumente bitne za očuvanje i zaštitu životne sredine.

Takav propust trebalo da projekat učini nezakonitim i da se gradnja, ukoliko je počela, jednostavno stopira, zaključila je Vučević.

Bonus video: Srbiji preti svetlosno zagađenje Kako utiče na ljude, biljke i životinje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar