RERI osudio hapšenje novinarke Ane Lalić

Društvo 02. apr. 202016:29 > 16:30
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) osudio je hapšenje novinarke Nova.rs Ane Lalić i uputio apel ogranima vlasti da poštuju zakone i obezbede sve uslove za istinito, slobodno i tačno informisanje građana, i da pruže punu zaštitu novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao.

„Dostupnost informacija kroz slobodne medije u ovom trenutku jednako je važno za javni interes u vreme pandemije, kao i sve druge mere koje nadležni organi preduzimaju. Vladavina prava i sloboda medija su neprikosnoveni čuvari javnog interesa koji ne smeju biti ugroženi u vanrednom stanju“, navedeno je u saopštenju.

RERi je pozadravio puštanje Ane Lalić na slobodu i povlačenju odluke Vlade o informisanju u vreme pandemije koronavirusa, jer kako se navodi, time se otklanja šteta koju su ovi koraci prouzrokovali i koje bi tek mogli da prouzrokuju.

„Iskreno se nadamo da će hapšenje novinarke ostati izolovan incident i da će svi organi javnih vlasti, a pre svega Vlada Srbije, obezbediti sve uslove za nesmetan rad novinara i na taj način omogućiti svim građanima da se redovno i tačno obaveštavaju o situaciji koja je izazvana koronavirusom“, saopštio je RERI.

Istovremeno je upućena podrška svim novinarkama i novinarima koji se trude da građanima obezbede pravovremene, tačne i proverene informacije o borbi protiv koronavirusa i posledicama pandemije.

„Od svih organa javnih vlasti i nosilaca javnih funkcija očekujemo da svojim postupanjem nedvosmisleno pokažu da se vladavina prava i poštovanje zakona ni na koji način ne smeju ugroziti tokom vanrednog stanja i tako budu primer svim građanima“, zaključuje se u saopštenju.