Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

U čekaonicama ispred specijalističkih ordinacija Doma zdravlja Voždovac, uvek ćete imati slobodnu stolicu, ali ne i termina za preglede, u šta su se reporteri Nova.rs uverili, nakon što su nekoliko sati proveli u ovoj ustanovi. Problem sa slobodnim terminima, pre svega kod internista, nastao je zbog navodnih “gužvi” i preopterećenja službe, ali čekaonice su prazne, a od šest lekara, u smeni bude samo jedan, koliko je i pacijenata primljeno tokom jednog prepodneva ove nedelje.

Prošetali smo i kroz ostale specijalističke službe i zabeležili da je na ORL i oftalmologiji pustoš u polumraku, jer na hodnicima “za čekanje” nismo sreli nijednog pacijenta. Ista je situacija i atmosfera u Službi za mentalno zdravlje, a čini se da lekari specijalisti rade samo na fizikalnoj terapiji i radiologiji, gde su i pohvaljeni.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Ana Markovć/Nova.rs

“Zvala sam prošle nedelje da zakažem ultrazvuk i dobila sam termin za sedam dana. Nikad nisam imala problema sa lekarima, bar u ovoj službi”, rekla nam je Milena V., pacijentkinja sa kojom smo razgovarali u čekaonici.

Slobodne stolice, ali ne i termini

Nažalost, organizacija rada opada na nižim spratovima, odnosno u službi koja je, čini se po “zauzetim terminima”, i najtraženija – internistička.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Ana Markovć/Nova.rs

Kada smo u toku prepodnevne smene ušetali u čekaonicu ove službe, sve stolice bile su slobodne. Ubrzo je, međutim, stigla i prva pacijentkinja, ispostaviće se i jedina koja je u ovoj smeni primljena.

U narednih pola sata kucnula je na vrata ordinacije čak četiri puta, ali medicinska sestra bi joj, svaki put, sa druge strane, povišenim tonom, dobacila isto:“Sačekajte!”

Dom zdravlja Voždovac Foto:Ana Markovć/Nova.rs

Gospođa u godinama, sela je na stolicu pred ordinacijom i – čekala. Požalila nam se da dolazi već dve nedelje, a još nije videla svoju doktorku.

“Samo pokušavam da pitam kad mi se doktorka vraća sa godišnjeg. Ne znam da li je došla, možda je i unutra. Jedva sam stigla do doma zdravlja po ovoj vrućini. Nemam ni termin, samo uput, koji ističe za par dana. Moja izabrana doktorka rekla mi je da nema termina, nego da samo sa uputom dođem, pa kad stignem na red, biću pregledana”, rekla nam je ova žena, koja je već godinama srčani bolesnik.

Smene menjaju iz dana u dan

Pacijenti su u problemu i zbog smena, koje specijalisti, kako navode, menjaju iz dana u dan.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Ana Markovć/Nova.rs

“Oni rade kako hoće. Evo 15 dana pokušavam da zakažem termin, ali doktorkina smena je da dva dana radi pre podne, pa tri dana popodne, pa sledeće nedelje opet promeni. Trebalo bi, valjda, na nedelju dana da se menja smena, ali oni ne prate nikakve protokole. Čula sam da je bila na odmoru do 3. juna i od tada nastojim da dođem do nje, ali je nema. Sad uopšte ne znam ko je unutra, ako je neka druga, neće me primiti”, požalila nam se pacijentkinja, koja je sama sedela u prostranoj čekaonici, u kojoj su dve internističke ordinacije, ali jedna je pod ključem.

Lekari se, međutim, uporno žale na gužvu i preveliki obim posla.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Ana Markovć/Nova.rs

“Stalno se žale, a ovde nikad nikoga nema. Moja doktorka je fina žena, ali organizacija je loša. Sestra je jako neprijatna, stalno pita za upute, a izabrani lekar izda uput na mesec dana, ali bez termina i dok vi dođete do specijaliste, taj ‘dragoceni’ papir istekne. Onda sestra galami na nas, da ne možemo bez uputa na pregled i sve tako u krug“, priča pacijentkinja ovog doma zdravlja.

„Aman, ništa Vas ne razumem!“

U galamu smo poverovali, jer smo, nažalost, imali prilike i sami da je čujemo, kada se tokom prve smene pojavila starija žena sa štapom, koja je pokušala da dođe do informacije o pregledima.

Medicinska sestra A. P., za nju nije imala strpljenja.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Bojažljivo je otvorila vrata ordinacije i nastala je drama. Prišla je sestri i predala joj papire u fascikli. Blagim tonom pitala je kako da zakaže pregled.

„Šta Vi mene pitate, gospođo? Aman, ništa Vas ne razumem?”, odbrusila je grubo A. P.

I nastavila da drami.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Ana Markovć/Nova.rs

“Jel imate Vi uput za nas? Jel Vam dala Vaša doktorka uput i termin? Ma Vi ne znate ni zbog čega ste došli! Sad ja treba da gledam kad ste bili kod doktorke poslednji put, jel? Treba da istražujem?! Idite kod Vaše doktorke da uzmete uput, a pošto termina sad nema, dobićete blanko, pa opet dođite. Evo, poslednji put ste bili u decembru 2023, a pregledi se zakazuju. Ne možete tek tako da dolazite“, naglasila je medicinska sestra Kabineta za internu medicinu.

Pacijentkinja u poznim godinama, oslonjena na štap, pognute glave, korak po korak, išetala je iz ordinacije i uplakana otišla.

Od šest specijalista, radi dvoje

Dok smo boravili u DZ Voždovac, u internističkoj sužbi primetili smo da na vratima dve ordinacije piše ukupno šest imena lekara specijalista, a u prvoj smeni radila je samo jedna doktorka, kao i u drugoj.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Ana Markovć/Nova.rs

Internistkinja koja je radila do 13 sati, primila je jednu pacijentkinju u roku od tri sata, koliko smo bili tamo.

Pacijentima su, naime, u domovima zdravlja do nedavno zakazivali termine isključivo od 1. do 5. u mesecu, ali u DZ Voždovac sada kažu da je moguće zakazati svakog ponedeljka u 9 i 30.

Međutim, da bi zakazali termin, potrebno je da lekari budu pristuni.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Ana Markovć/Nova.rs

Pred kraj prve smene, u čekaonicu je ušla Gordana Milojković (68), pacijentkinja, koja, kako nam je ispričala, već godinu i po dana ne može da dođe do svog doktora.

Pročitajte još:

“Prvo su nam govorili da zakazuju od 1. do 5., a onda je to promenjeno. Sad kažu svakog ponedeljka. Prvo sam svakog meseca dolazila do 5., i svaki put bi mi rekli da je sve zauzeto. Onda sam počela da dolazim ponedeljkom, ali dobijam isti odgovor. Moja izabrana doktorka rekla mi je da nema termina i dala mi blanko uput. Došla sam danas sa tim uputom, da bi mi sestra nonšalantno saopštila kako je moj doktor na godišnjem odmoru”, revoltirano priča Gordana, koja je sa drugog kraja grada došla u DZ po temperaturi od preko 35 stepeni.

Sa penzijom od 32.000, ne mogu kod privatnika

Rečeno joj je da sačeka 25. jun, pa da onda proveri termine.

“Sestra je bila vrlo neprijatna, ali ona je takva svaki put. Grubo mi je odgovorila da dođem u ponedeljak ili da, ako hoću, čekam kraj meseca da se moj lekar vrati, pa da vidimo šta ćemo. Išla bih privatno na pregled, ali moja penzija je 32.000 dinara, a sa tim ne mogu da priuštim privatnike. Razmišljala sam da dođem do nekog načelnika, da probam da promenim internistu, jer imam problem sa tim doktorom, koji nikad nije na radnom mestu, ali i sa sestrom koja je jako drska”, kaže Gordana.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Ona se, naglašava, plaši za svoje zdravlje.

“Kad sam uspevala da dođem do doktora, nakon što me primi, svaki put sedeo bi kao voštana figura. Postavljam mu pitanja i sama dajem odgovore. On gleda u mene i ne progovara. Onda mi izmeri pritisak, uradi EKG i kaže sve je u redu, dođite za šest meseci. A nedavno sam bila u Hitnoj i tamo su mi rekli da sam na početku angine pektoris, da mi je pritisak katastrofalan i svi parametri poremećeni”, žali se ova pacijentkinja.

Dom zdravlja Voždovac Foto:Privatna arhiva

Kad je otkucalo 13 časova, doktorka iz prve smene zaključala je ordinaciju, a druga vrata otključala je njena koleginica, koju je, i pre dolaska na posao, već čekalo četvoro pacijenata.

“Čekajte da se raspremim, pa onda jedan po jedan”, zapovednički im je dobacila, kao da se obraća razularenoj deci vrtićkog uzrasta.

Pregledi u roku od 30 dana?

Nakon što smo se uverili u “fantomske” gužve, neprijatnu komunikaciju medicinske sestre sa pacijentima i nepostojeće termine za preglede, ne možemo da se složimo sa odgovorom, koji je Nova.rs dobila iz uprave DZ Voždovac.

Dom zdravlja „Voždovac” Foto: Nova.rs

Oni, naime, tvrde da specijalističke službe svakog dana primaju pacijente u okviru svog radnog vremena.

“Nemamo problema sa zakazivanjem jer se svi pacijenti zakazuju u roku od 30 dana. U slučaju da se desi da trenutno nema termina otvaraju se novi termini ili se pacijentu daje uput bez termina. Termini su inače stalno otvoreni, a redovno se postavljaju i ažuriraju. U čekaonicama nema gužvi jer pacijenti dolaze na svoje specijalističke preglede u zakazane termine tako da u čekaonicama nema potrebe za dužim zadržavanjem”, kažu u ovom DZ.

Dom zdravlja „Voždovac” Foto: Nova.rs

Prema podacima ovog doma zdravlja, u Službi za specijalističko-konsultativnu delatnost, od ukupno 17 lekara, dvoje imaju saglasnost, Ugovor o dopunskom radu (1 psihijatar i 1 ORL lekar), u Službi fizikalne medicine i rehabilitacije od ukupno 4 lekara, jedan ima Ugovor o dopunskom radu.

***

BONUS VIDEO: UŽICE Dom zdravlja vapi za lekarima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare