REM

Nakon što je Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo odluku o obustavi rada te institucije, zbog toga što je, kako je naveo, poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova kao i svih zaposlenih u REM-u, postavlja se pitanje da li je ovaj štrajk zakonit, kao i da li je ovaj REM-ov potez zapravo cilj da se poništi konkurs za dobijanje pete frekvencije koji je, inače, istekao 26. novembra. Za stručnjake sa kojima je razgovarala Nova.rs nema dileme - REM brutalno krši zakon. Ipak i u njihovim redovima iima onih koji su protiv takvog scenarija.

Jelka Jovanović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) kaže za Nova.rs da je potpuno nemoguće da jedna državna institucija čiji sastav bira parlament, obustavi rad tek tako, odnosno stupi u štrajk, bez prethodne najave.

„Zaposleni u REM-u mogu da štrajkuju, ali po Zakonu o štrajku, moraju da najave nedelju dana ranije, da istaknu svoje zahteve. Ne postoji nikakva obustava rada. Oni trenutno ne rade svoj posao i ukoliko nedelju dana ne budu radili, moraju da budu otpušteni. To je po Zakonu“, uverava naša sagovornica.

Kaže da je stvar čisto politička i očigledno usmerena protiv slobode medija.

„REM odugovlači sa konkursom za petu frekvenciju, da li hoće da ga poništi pa da neko od novih favorita uđe, ne znam, ali postoji mogućnost da je štrajk samo alibi za to“.

Jelka Jovanović Foto: Nova S

što se tiče krstova koji su ispisani na zgradi u kojoj živi član REM-a, Jovanović ističe da to nikako ne može da bude opravdanje štrajka.

„To je zaista skandalozno i krivično delo, policija i tužilaštvo moraju da istraže čitav slučaj jer niko ne bi smeo da zbog svog posla bude izložen takvoj vrtsi napada. Ali, to ne možemo da uzmemo kao opravdanje štrajka. Razumela bih da su izašli ispred zgrade i da drže transparente „Stop fašizmu“, to bio bio štrajk“.

Pročitajte još:

Naša sagovornica dodaje da REM i te kako može da iskoristi „medijski mrak“ televizija Nova S i N1 za poništavanje konkursa.

„Mogu da kažu da je to vrsta pritiska, a ustvari oni ne rade svoj posao i probili su sve rokove. Ovaj 4. decembar je bio poslednji. Ovde je, zapravo, pomešan Zakon o radu, pomešani su krivični postupci i krivični prekršaji, pomešano je pravo REM-a da bude nezavisan organ. I Nova S i N1 imaju pravo na svoju vrstu protesta, a to nikako ne bi smelo da utiče na REM koji je potpuno zanemario svoj posao, nije u zakonitom roku odlučio o petoj frekvenciji, odnosno o nosiocu prava, a osim toga nije objasnio na prethodnom konkursu kako su ove prethodne televizije dobile frekvencije. Ovo je očigledno politička stvar i tu nema nikakvih dilema“, uverava Jovanovićeva ističući da je obaveza članova REM-a da brinu o medijskim slobodama, o ispunjavanju medijskih zakona, medijskom pluralizmu i ravnopravnosti.

Skupština ima pravo da razreši člana Saveta

U članu 16 Zakona o elektronskim medijima navodi se da Skupština ima pravo da razreši člana Saveta „ukoliko se utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost, i ako zanemaruje i nesavesno ispunjava svoje obaveze što može dovesti do većih smetnji u radu Regulatora“.

Zoran Gavrilović, istraživač BIRODI-a, ističe za Danas da članovi Saveta REM-a faktički krše zakon.

„Ako ih neko napada i preti, onda mogu da podnesu krivične prijave, a ne da obustave rad. Tako funkcionoše država. Kada smo kod pritisaka, Vlada pokušava da ugasi Savet za borbu protiv korupcije uskraćujući im broj članova i ignorišući izveštaje, pa Savet i dalje radi“, kazuje Gavrilović.

Višnja Aranđelović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović: Peta frekvencija na dnevnom redu do Nove godine

Pored Judite Popović, još jedna članica REM nije glasala za štrajk. Višnja Aranđelović je takođe glasala protiv, za Nova.rs kaže da REM treba da odoleva pritiscima, a ne da traži da ih ne bude.

„Kao što sam se podrugnula Novoj S i N1 kada su stupili u štrajk i pitala šta je to 6. decembra drugačije nego što je bilo svih ovih godina, šta je to novo, isto tako smatram da u REM-u nije ništa novo. Onaj ko se prihvatio da se bavi bilo kojim javnim poslom, morao je da ukalkuliše da će pritisaka biti“, kaže članica REM-a, osuđujući pretnje njenom kolegi Vukašinoviću, kojem su na zgradi u kojoj stanuje nacrtali kukasti krst. Ona je, takođe, pozdravila brzu reakciju policije koja je danas privela osumnjičenog za to delo.

Na pitanje da li ovim potezom REM želi da poništi konkurs za dobijanje pete frekvencije, Aranđelović tvrdi da joj to nije palo na pamet jer je i više nego očigledno da je rok za dobijanje konkursa probijen.

„Štrajk REM će trajati do daljeg.  Iako nisam pravnik, smatram da je rok probijen. Nadam se da će dozvola za petu frekvenciju biti na dnevnom redu do Nove godine“, ističe naša sagovornica.

FOTO TANJUG/ Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/ Marina Jancevic/bg

Bivši sudija: Zakonski rok za dodelu pete frekvencije istekao 26. novembra

Bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević izjavio je da nije tačna izjava predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić da rok za odlučivanje o dodeli pete nacionalne frekvencije nije predviđen i dodao da je taj rok istekao 26. novembra.

Ivošević je za list Danas rekao da Zakon o elektronskim medijima predviđa da REM izdaje dozvole za pružanje televizijskih usluga u roku od 30 dana od podnošenja zahteva i dodao da nije tačna ni njena izjava da Zakon o opštem upravnom postupku ne predviđa rok. Objasnio je da prema tom zakonu, upravna aktivnost obuhvata i pružanje usluga u javnom interesu, u čiji okvir po Zakonu o javnom informisanju i medijima spada i medijska sfera.

„Zato se rok od 30 dana za odlučivanje u upravnim stvarima iz člana 145. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku shodno primenjuje i na izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga u nacionalnom kapacitetu“, kazao je Ivošević.

On je istakao i da je rok za odlučivanje od 30 dana predviđen i samim konkursom za dodelu nacionalnih frekvencija, naglašavajući da to obavezuje REM.

Povodom obustave rada REM-a, kontaktirali smo predsednicu Saveta ovog tela Oliveru Zekić koja nam je kazala da ne želi da daje izjave dok traje štrajk, a posebno ne za Nova.rs, ističući da je više „ne zivkamo i ne uznemiravamo“.

BONUS VIDEO: REM obustavio rad: Ozbiljno im ugrožena nezavisnost i bezbednost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar