Ivanka Popović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odlazeća rektorka Beogradskog univerziteta za novine „Nova“ govori o budućnosti obrazovanja u Srbiji, manjku interesovanja za pojedine fakultete, ali i o mešanju politike u univerzitetska pitanja

Prof. dr Ivanka Popović, odlazeća rektorka Beogradskog univerziteta ući će u istoriju ove institucije zahvaljujući svom integritetu u odbrani akademske čestitosti, ali i dostojanstva Univerziteta. Tokom leta, u poslednjim mesecima svog mandata, posvetila se upisnom roku.

Za upis na književnost, drastično je pao broj bodova potrebnih za upis. Kako vi tumačite tu vest?

Budući studenti i njihovi roditelji pre svega razmišljaju o tome koja su zanimanja isplativa u kontekstu pronalaženja radnog mesta, koje će se adekvatno finansijski vrednovati. Nažalost, ljudi koji se bave obrazovanjem su u poziciji neadekvatnog primanja što utiče na to da bivaju zapostavljeni mnogi takozvani nastavnički fakulteti, koji jednim svojim delom vode ka mogućnosti rada u prosveti. To ima dugoročne posledice po ovu zemlju. Trenutno je za matematiku dobra situacija, zbog sprege sa informacionim tehnologijama. Ipak, nastavnici matematike su takođe deficitarni.

Na sajtu Univerziteta u Beogradu, imate vrlo jasno pokazano koliko je za svaki fakultet bilo prijavljenih kandidata i koliko će ih biti upisanih. Svako koga to interesuje može to da vidi. Ti pokazatelji zaista uznemiruju. Kada je interesovanje u startu manje nego što ima mesta za upis na fakultete kao što je Učiteljski, to zaista stvara brigu. Ko će obrazovati najvrednije što imamo? To su naša deca. Ovo me vrlo zabrinjava.

Kako vi vidite rešenje ovog problema?

Fokusiranje države na angažovanje najboljih studenata da se podstaknu da budu oni ti koji će obrazovati sledeće generacije bi, po meni, bio fantastično važan, strateški potez, koji bi pomogao da kao zemlja idemo napred. Bez jakog programa koji bi podržao potrebu da dobijemo kvalitetne nastavnike srpskog jezika i književnosti, kvalitetne nastavnike prirodnih nauka, stranih jezika, mi ne možemo ići napred. Ima zemalja koje su našle rešenje i napravile dugoročna ulaganja u obrazovanje, a koja su im se dobrim vratila. Ne vidim kako to može da se ne vrati dobrim, ali naravno, potrebno je vreme da bi se video rezultat.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da li postoji volja za sistemsko ulaganje u obrazovni kadar u Srbiji?

Vlada Republike Srbije kao jedan od svojih prioriteta ima obrazovanje i ja ne mogu da kažem da nema. Ima aktivnosti koje utiču na jačanje infrastrukture i uslova obavljanja obrazovanja. Ipak, mislim da taj deo, koji je u vezi sa privlačenjem najkvalitetnijih studenata da budu budući edukatori, može i mora da bude bolji. Potrebna nam je agresivnija kampanja koja bi privukla mlade ljude profesiji edukatora.

Mandat vam se završava 30. septembra. Koji će biti najveći izazovi vašeg naslednika?

Najvažnija stvar u visokom obrazovanju je borba za kvalitet. Svaki univerzitet može da radi bolje, u svim aspektima delovanja. Nisu svi univerziteti u Srbiji možda na istom nivou postignute kontrole kvaliteta. To je po meni najvažnije i to je bila centralna tema i fokus rada Konferencije univerziteta Srbije u proteklom mandatu. Mislim da svako ko usmeri svoju aktivnost ka nekim aspektima unapređenja kvaliteta rada visokoškolskih ustanova, da li je to nastava, naučno-istraživački rad ili neki treći aspekt, ne može zaobići uspeh. Svaki će se učinak vremenom videti i pokazati.

Šta mislite, zašto niste reizabrani?

Teško je da govorim o tome. O izborima sam rekla šta sam imala. Mislim da će prof. dr Đokić morati sam da pronađe svoj put kao rektor.

Priču o odbrani akademske časti ukazivanjem na plagiran doktorat jednog ministra ste tokom mandata započeli i priveli kraju. Da li sam zaključak te priče ostaje na vašem nasledniku?

Došla je presuda Upravnog suda koja traži reagovanje BU i procedura postoji. Zna se koji univerzitetski organi treba da reaguju i koji su u procesu reagovanja. Isto tako zna se da postoje fakultetski organi koji treba da reaguju jer problem potiče sa jedne članice BU. To će po važećim propisima biti rešeno. Koliko će biti potrebno vremena? To je jako teško proceniti. Verovatno će to biti nešto čime će se baviti i nova uprava.

 

BONUS VIDEO: Važna poruka rektorke Ivanke Popović studentima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare