Rektorka Popović: Priča iza otpora plagiranim doktoratima

Podeli:

Nova epizoda podcasta Snaga uma je pred vama. Gošća Miljane Nešković je odlazeća rektorka Beogradskog univerziteta, prof.dr Ivanka Popović.

Rektorka Popović, za koju mnogi govore da se svojom čestitošću upisala u istoriju akademskog života Srbiji, prvi put u javnosti ovom prilikom govorila je o principima koji su je kroz njenu borbu vodili i iznela niz dragocenih saveta u vezi sa pitanjima profesionalne i lične etike.

Na pitanje da li je Beogradski univerzitet taj koji može da zaustavi „trend“ upitnih doktorata, i kako vidi budućnost ako se to pitanje ne reši sada, rektorka je procenila da se to svodi na naše vrednovanje znanja.

„Sve se svodi na to koliko vrednujemo znanje, na bilo kom nivou, bilo ono formalno ili neformalno. Naše vrednovanje znanja utiče i na to koliko ćemo kontrolisati proces obrazovanja i kvaliteta, ali i koliko ćemo sačuvati institucije. Ako smo spremni da pravimo izuzetke kroz neadekvatno priznavanje kompetencija nekih obrazovnih institucija, a posle i diploma koje one izdaju, onda mi sami sebe varamo. Ukoliko smo spremni sami sebe da varamo, onda je moje mišljenje da nismo spremni da se suočimo sa realnošću“, ocenila je rektorka Popović, koja je kasnije u razgovoru rekla i da „preskakanje“ teme upitnog doktorata ministra Malog, za nju nije bilo moguće u trenutku kada je preuzela odgovornost kao rektorka BU, jer je njena profesionalna dužnost bila da time bavi.

Prof. dr Ivanka Popović govorila je i o stanju u obrazovnom sistemu, ali i položaju i značaju obrazovnog kadra.

„Poštovanje je nešto što se stiče. Ono se automatski ne dobija. Mojoj generaciji je nekako bilo nametnuto da moramo poštovati profesore, ali nisu svi profesori bili isti ni tada. Neke ste više poštovali. Kada smo pričali da volimo neke profesore, to je zapravo značilo da smo ih poštovali, jer su to zaslužili. To je izvorno od nas samih. Studenti i danas poštuju profesore koji se prema njima ophode na odgovarajući način i koji im daju sve što mogu od sebe, i u ljudskom i u profesionalnom smislu“, istakla je rektorka Popović govoreći o tome da li je danas teže biti profesor nego što je bilo nekad i podvukla da je na nastavničkom kadru ogromna odgovornost, jer oni svojim ponašanjem u svim sferama utiču na studente, kao i da ona tu odgovornost shvata veoma ozbiljno.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar