Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Očekujem da će u poslednjoj dekadi maja fakulteti početi sa aktivnostima. Još uvek je neodgovorno precizirati tačan datum i dinamiku kojom će se to dogoditi", kaže za Nova.rs rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Ona podseća da ukidanje vanrednog stanja, koje se očekuje u sredu, nije jedini uslov da fakulteti počnu da rade. Visokoškolske ustanove će se otvarati postepeno.

„Tu su i međugradski i gradski saobraćaj, otvaranje studentskih domova, ukidanje zabrane okupljanja malog broja ljudi, jer za fakultete je neophodno da taj broj bude značajno veći. Po otvaranju Studentskih domova potrebno je nedelju dana da se studenti vrate i uhodaju“, kaže rektorka.

Ona dodaje da se fakulteti uveliko pripremaju kako bi u najbržem roku mogli da  reaguju i počnu sa aktivnostima. Podseća da nisu svi fakulteti u istom položaju, a teže će biti onim visokoobrazovnim ustanovama koje imaju veliki broj studenata i dosta eksperimentalnih, praktičnih vežbi.

„Prve aktivnosti su vezane za aprilski ispitni rok, a druga stvar je nadoknada eksperimentalnih vežbi. Vremenski rok nam nije naročito veliki, jer fakulteti treba da održe dinamiku organizacije junskog i julskog ispitnog roka, a očekuje se da poštujemo i rokove za prijemne ispite“, objašnjava rektorka Popović.

I državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Ana Langović potvrđuje u izjavi za naš portal da se precizni rokovi za otvaranje fakulteta još ne znaju i da će se na tome detaljno raditi i usaglašavati narednih dana.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare