Ivanka Popović / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prijemni ispiti na fakultetima Univerziteta u Beogradu počeli su juče i trajaće do 5. jula. Postoje i budući brucoši koji zbog toga što su pozitivni na koronu sada ne mogu da polažu prijemni. Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je za Nova.rs da je vrlo raspoložena da se naknadno pruži šansa takvim kandidatima, ali da je uslov za to da se prošire upisne kvote, kako ne bi bili oštećeni oni koji sada redovno polažu prijemne.

O ovom problemu danas će se raspravljati i na sednici rektorskog saveta Konferencije univerzitea u Srbiji (KONUS).

„Ministarstvo prosvete je spomenulo da je dobilo određeni broj dopisa od studenata koji imaju taj problem. Mi ćemo to razmotriti. To je nesrećan sklop okolnosti, ali se postavlja pitanje da li je to moguće i da li su ne samo onima koji su kovid pozitivni, nego i nekim drugima ugrožena prava. Neko je prošle godine hteo da se prijavi, pa zbog nečeg nije mogao da polaže, njemu nije to bilo naknadno omogućeno. Ulazimo u neke osetljive presedane za koje u ovom trenutku nemam dovoljno elemenata da vam odgovorim na pitanje. U svakom slučaju ćemo o tome razgovarati“, iskrena je rektorka.

Ona skreće pažnju i na pitanje materijalnih mogućnosti za proširenje kvota.

„Moramo da nađemo rešenje koje neće ugroziti prava ni jednih ni drugih i da procenimo da li za to postoje realni finansijski uslovi“, kaže rektorka i dodaje da nema ništa protiv ukoliko uspeju da se pronađu budžetske mogućnosti za proširenje kvota, kako ne bi bili oštećeni oni koji sada polažu prijemne i nađu se iznad crte za upis na željeni fakultet.

I ministar prosvete Mladen Šarčević je za naš portal potvrdio da će ova problematika biti tema današnjeg KONUSA na kojem će i on učestvovati.

„Delegiraću to pitanje“, kratko je odgovorio Šarčević.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Kandidatima koji sada zbog korone ne mogu na prijemni, ostaje samo drugi rok na jesen i time praktično gube mogućnost da studiraju iz budžeta i pronašu mesto na željenom fakultetu. O ovom problemu ranije je za jutarnji program televizije Nova S govorio i porektor za nastavu Beogradskog univerziteta Petar Bulat koji je nagovestio da postoji jedinstvena lista na početku upisnog roka i eventualne žalbe, nakon toga stiže konačna lista i na kraju upis – pa usled tih rokova i utvrđenog kalendara nema vremena za čekanje.

“To je inače problem za sve popularne fakultete. I oni nisu unapred izgubili bitku za budžet, postoji drugi upisni rok. Nažalost, neće moći na željeni fakultet, ali korona je… Desi se i inače da im, recimo, pozli na prijemnom, pa izađu napolje, pa onda im preostaje samo drugi rok”, kazao je Bulat.

Dodao je da i da svi oni misle kako da na najispravniji način reše situaciju. „Prosto je nemoguće ostaviti mesta za drugi rok za budžet – šta bi onda oni koji su polagali u prvom roku, pa budu ispod crte za budžet jer je crta podignuta za, na primer, 10 mesta da bi se ostavilo tih 10 mesta za drugi rok“, zapitao se Bulat.

Osvrnuo se i na one koji bi možda da na prijemni dođu po svaku cenu, i ako imaju koronu.

“Kažnjivo je ako se neko pozitivan pojavi na prijemnom. Ako se utvrdi, to će se kažnjavati. Postoji lista testiranih u kovid-bazi, pa može da se sravni ta lista sa onima koji su izašli na prijemni”, priča kako je želja da svi kandidati imaju istu šansu da se upišu.

 
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram