Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Može se očekivati produžetak školske godine za studente, ali konačna odluka o tome zavisiće od dužine trajanja vanrednog stanja, izjavila je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Ona je za „Blic“ rekla da će aprilski rok biti produžen, jer ispiti, za razliku od nastave, ne mogu da se realizuju na daljinu.

Beogradski dnevnik piše da je konačna odluka o produžetku školske godine u rukama Ministarstva prosvete i da je sudeći prema sadašnjoj situaciji, sve izvesnije da će akademci kraj jula i početak avgusta provesti u učionicama.

Razlog za to je, kako navodi „Blic“, činjenica da značajan broj fakulteta u svojim programima ima i praktičnu nastavu i vežbe koje ne mogu da se realizuju onlajn, kako se sada održavaju teoretska predavanja.

„Kako bi se održao kontinuitet rada, u zavisnosti od prirode predmeta i broja studenata, moguća je usmena provera znanja. Moram da istaknem da svi fakulteti Univerziteta u Beogradu sada izvode nastavu i konsultacije sa studentima na daljinu…“, kaže Popović.

Ona dodaje da praktični deo nastave mora da se realizuje, jer je deo programa koji je dobio akreditaciju od nadležnog tela.

„Praktičnu nastavu i eksperimentalne vežbe ćemo organizovati kada prođe vanredno stanje, jer za sada ne postoje uslovi. Što se tiče kolokvijuma, oni mogu da se usmeno realizuju putem video-konferencije“, navela je Popović.

Rektorka kaže i da je zbog situacije sa koronavirusom u svetu, sve izvesnije da će biti odložene i Evropske univerzitetske sportske igre, koje bi trebalo da se održe od 12. do 25 jula u Beogradu.