Foto: TANJUG/DRAGAN KARADAREVIC/ Ilustracija

Vanredna odbrana od poplava danas je proglašena u slivu reke Resave, dok je vodostaj na rekama u zapadnoj Srbiji u opadanju, izjavio je direktor JVP „Srbijavoda" Goran Puzović i dodao da je prethodne noći najkritičnije bilo u Topličkom kraju gde je zbog izlivanja Toplice i njenih pritoka evakuisano stanovništvo u zoni Prokuplja i Doljevca.

Puzović je naveo da je proteklih dana oko 750 ljudi evakuisano iz više od 20 poplavljenih opština u Srbiji i dodao da se voda ubrzano povlači i da bi do subote svi trebalo da se vrate svojim kućama.

Kako kaže, zbog obilnih padavina vodostaj Toplice prethodne noći je dostigao visinu od čak 4,41metra zbog čega je evakuisano oko 100 ljudi.

„Situacija je trenutno pod kontrolom, dobro je što je sunčan dan, tako da očekujemo da do večeras opadne nivo Resave i Toplice“, rekao je Puzović za Tanjug.

Kako kaže, smiruje se situacija u zapadnoj Srbiji gde su u opadanju vodostaji na slivu Zapadne Morave – na Moravici, Skrapežu, Ðetinji i Lužnici, kao i na Jadru i Ljuboviđi.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je na reci Resavi na vodnoj jedinici „Velika Morava- Jagodina Svilajnac“, a još uvek je na snazi i na vodnim jedinicama: „Mlava i Pek- Petrovac“ , „Drina- Loznica“, „Kolubara- Valjevo“, „Zapadna Morava-Cacak“, „Jasenica- Smederevska Palanka“, „Ibar- Kraljevo, Novi Pazar“, „Južna Morava- Leskovac“.

Puzović je naglasio je da se u ovom trenutku ne može dati procena štete od poplava i najavio da će u narednim danima gradske i opštinske komisije popisati oštećene objekte i poljoprivredna zemljišta.

Posle toga će, dodao je, uslediti sanacija terena, dezinfekcija i obnova svih oštećenih objekata, kao i sanacija putne i vodovodne mreže i oštećenih mostova.

Iako su vodostaji u opadanju, dežurne službe su i dalje na terenu i prate situaciju.

Tokom prethodne noći na Ubu je prepumpavana voda iz Gračice u Tamnavu, čime se sprečilo njeno izlivanje i plavljenje okolnih domaćinstava.

Puzović navodi da je u prethodnih nekoliko dana na slivu Morave, 16 brana prihvatilo 50 miliona kubnih metara vode od kojih su, kaže, četiri i pored predpražnjenja radile na prelivu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar