Foto: Nova.rs

Odluku o još jednom u nizu zamrzavanju cena juče je donela Vlada Srbije, a ovog puta Uredba se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, čija će maksimalna maloprodajna cena u narednom periodu iznositi 179, odnosno 171 dinar po litru. Kako profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić i ekonomista Saša Đogović ističu za portal Nova.rs, Vlada Srbije je osim ekonomskih, pri donošenju Uredbe bila motivisana i političkim i socijalnim razlozima.

„Nije neuobičajeno da Vlade donose ovakve odluke pre izbora, i Vlade drugih država to često rade kako bi povećale svoju popularnost, tako da smo i mi imali zamrzavanje cena proizvoda, koje je još problematičnije od zamrzavanja cena goriva“, kaže Arsić. Prema njegovim rečima, još je gore zamrzavanje cena određenih prehrambenih proizvoda, čije cene inputa rastu.

„Kada su u pitanju cene goriva, još jedan, mali broj država uveo je slične odredbe. U Srbiji je donošenje ove Uredbe baš u ovom trenutku verovatno povezano sa izborima“, objašnjava Arsić.

Kada je u pitanju situacija sa kojom bi vozači mogli da se suoče nakon prestanka važenja Uredbe, Arsić kaže da će ona zavisiti od kretanja cena na svetskom tržištu.

„Ako bi cene na svetskom tržištu i dalje rasle, onda bi došlo do pojave gubitaka kod proizvođača, distributera i svih onih koji učestvuju u proizvodnji i prometu goriva, i oni bi pokušali da to nadokande kroz povećanje cena onda kada se te cene oslobode“, kaže Arsić, objašnjavajući da će se isto desiti i kod proizvođača drugih, na primer prehrambenih proizvoda.

Pumpa, gorivo, cena, cene
Foto: Shutterstock

Sa Arsićem se složio i Milojko Arsić, koji ističe da je zamrzavanje cena naftnih derivata usledilo isto kao i zamrzavanje cena osnovnih životnih namirnica – onda kada su cene već bile na vrhuncu.

„Ovo je uvedeno kako sami proizvođači i trgovci ne bi neopravdano dalje nadograđivali već dovoljno visoke cene“, objašnjava Arsić, dodajući da je i pored ovoga, jedan od glavnih razloga za donošenje ovakvih odluka – upravo predizborna kampanja. Kako ističe Arsić, kada ova Uredba ne bude više važila, cene će zavisiti od stanja na svetskom tržištu i geo-političkih prilika.

„Veliki uticaj ima ukrajinska kriza, a korak ka njenom razrešenju možemo očekivati krajem februara“, objašnjava Arsić. Podsećamo, Vlada Srbije juče je donela novu Uredbu koja će na snazi biti 30 dana. Drugi naftni derivati nisu obuhvaćeni ovim zamrzavanjem cena.

BONUS VIDEO Anketa: Poskupljenje goriva – kako izdržavate

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare