Foto: Medija centar Beograd

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da su tokom protesta ispred Skupstine Srbije privedene 23 osobe, a da su povređena najmanje 43 policajca, kao i 17 demonstranata, uz ocenu da je policija tokom nereda reagovala krajnje uzdržano.

Rebić je za RTS rekao da je sinoć na protestima bilo oko 200 policijskih službenika i da je taj broj varirao, jer u prvom trenutku policija nije očekivala takav razvoj događaja.

Kako je rekao, trenutno se 23 osobe nalaze na policijskom zadržavanju i biće privedeni nadležnom sudiji za prekršaje ili tužiocu.

Direktor policije je rekao da su organizatori upada u parlament Damjan Knežević i poslanik Srđan Nogo.

Upitan ko je organizator protesta, Rebić je rekao da će to tek biti utvrđeno.

On je ocenio da je policija snagu upotrebila krajnje uzdržano, da je suzavac bačen tek oko 23 sata kada su demonstranti ponovo pokušali da uđu u parlament, te da je na kraju i konjica morala da se uključi jer demonstranti nisu odustajali od skupa.

„Nadam se da ćemo danas uz analizu svih kamera uspeti da identifikujemo značajno veći broj huligana koji su bili nasilni na beogradskim ulicama i da ćemo ih procesuirati“, rekao je Rebić.

Rebić je rekao da su 43 policajca morala da zatraže pomoć zbog povreda, ali da sigurno ima još veći broj policajaca koji su lakše povređeni i nije im pružena pomoć.

Povređeno je 17 demonstranta.

Rebić je rekao da su demonstranti, koje je nazvao huliganima, kamenicama, kockama, flašama pokušali da ugroze život policajaca i uđu u parlament, što je neprimereno, a da su policajci uspeli da ih spreče u toj nameri.

Upitan da li je ovo bio pokušaj obaranja vlasti, Rebić je rekao da je to na tužilaštvu da utvrdi.

Rebić je rekao i da je tokom protesta uništeno dosta opreme policije, da je zapaljeno pet policijskih vozila, povređena su tri konja, a uništena su i dvoja KD vrata na parlamentu.

On je, međutim, istakao da su svi građani bezbedni i da ljudi u Srbiji nemaju razloga da se plaše.

„Ovo je šačica huligana, pokazali smo da možemo da ih sprečimo i neka računaju da ono što su sinoć naumili da urade im neće poći za rukom. Očekujem da će svi brzo i efikasno biti procesuirani“, rekao je Rebić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare