Foto: Medija centar Beograd

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je na teritoriji Šida u skladu sa pojačanim merama, prisutno novih 40 policajaca raspoređenih u patrole interventnih jedinica policije dok je ranije jutros ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da Srbija neće dozvoliti da bude mesto gde će migranti ostati smešteni, čekajući da dobiju priliku da nastave prema željenim destinacijama

„Tokom februara smo imali desetak slučajeva da su ilegalni migranti ulazili u napuštene kuće i vikendice, oštetili brave ili vrata na kućama, zbog čega su meštani uznemireni. MUP je procesuirao sva krivična dela koja su počinjenja, ali smo zbog osećaja sigurnosti naših građana pojačali prisustvo policije na ulicama u ovom gradu“, rekao je Rebić, a prenosi se u saopštenju MUP.

Dačić: Nećemo biti čekaonica

Foto: Roman Pilipey/Pool Photo via AP

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Srbija neće dozvoliti da bude mesto gde će migranti ostati smešteni, čekajući da dobiju priliku da nastave prema željenim destinacijama.

Dačić tvrdi da se Srbija ponaša odgovorno prema pitanju migranata, prati sve što se dešava i spremna je.

Ministar je za Prva TV, komentarišići aktuelnu situaciju na tursko – grčkoj granici i odluku turskih vlasti da propuštaju migrante ka Evropi, rekao da je bitno što Srbija nije ni prva zemlja u kojoj dolaze migrante, niti krajnja njihova destinacija, ali da će nastaviti da se ponaša veoma odgovorno.

„Mi sada nećemo praviti histeriju i atmosferu protiv migranata, ali takođe nećemo dozvoliti da Srbija bude mesto gde će se oni ostati smesteni čekajući dalje destinacije na koje su krenule“, objašnjava Dačić.

Navodi da su u pitanju geostrateške igre koje trenutno postoje između Turske, EU, Rusije i drugih partnera u vezi sa sukobima u Siriji, i ocenjuje da Srbija nije jedina koja je zainteresovani zbog svega što se dešava, ali naglašava da smo spremni.

„Do sada nije bilo problema po migrantskom pitanju. Svih ovih godina Srbija je bila primer kako se na jedan odgovoran način treba odnositi prema tom pitanju“, zaključio je Dačić.

Erdogan: Granice otvorene za migrante

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da su turske granice ka Evropi otvorene za migrante, dok se hiljade izbeglica okupljaju na granici s Grčkom.

To je prva Erdoganova izjava otkako su 33 turska vojnika u četvrtak poginula u vazdušnom napadu u Idlibu, nakon čega je više turskih zvaničnika reklo da Turska više neće sprečavati izbeglice koje žele da stignu u Evropu.

„Nećemo zatvoriti kapije izbeglicama“, rekao je turski lider.

Prema njegovim rečima, EU mora da održi obećanje da će pomoći Turskoj ne samo s izbeglicama nego i finansijski. Ankara tvrdi da EU ne poštuje taj sporazum, sklopljen 2016.

Nadležni tvrde: Srbija je spremna

Foto: EPA-EFE/EDVARD MOLNAR

Nadležne institucije tvrde da je Srbija spremna da odgovori na eventualni pojačan dolazak migranata. Bila je spremna i u vreme najveće krize, kada je kroz našu zemlju prošlo više od milion migranata, spremna je i sada, poručili su iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

#related-news_0

Prema podacima Komesarijata, u srpskim prihvatnim centrima trenutno boravi oko 5.900 migranata, a najviše ih je iz Sirije, Avganistana, Iraka i Irana. Procenjuje se da je oko 1.000 migranata mimo centara i sistema.

Sa drge strane, predstavnici nevladinog sektora, poput Centra za tražioce azila, smatraju da Srbija treba da radi na proširenju svojih kapaciteta za prihvat migranata koji su, kako objašnjavaju, “nategnuti”.