Foto: Shutterstock

"Zemlje poput Grčke, Turske, Egipta, kao i Crne Gore, Hrvatske i Bugarske uveliko se raspituju za naše turiste, ali i dalje je sve u vezi predstojeće letnje sezone kod nas i na globalnom nivou jedna velika nepoznanica", kaže za Nova.rs Aleksandar Seničić, direktor YUTA - Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Aleksandar Seničić je siguran u dve stvari: da zemlje poput Grčke, Turske, Egipta, Crne Gore, Hrvatske i Bugarske žele da ugoste naše turiste već od sredine juna, i da će mnogi naši ljudi želeti tamo i da otputuju.

„Da li će se to i dogoditi velika je nepoznanica, jer i dalje ne znamo na koji način će moći da se organizuje prevoz, zdravstvena kontrola i povratak putnika u zemlju, odnosno da li će biti potrebno da se bude u karantinu ili ne“, kaže Seničić za Nova.rs.

„Hotelijeri u Egiptu, recimo, biće spremni već u junu da prime turiste, pogotovo u mestima poput Hurgade i Šarm el Šeika. Oni nas uveravaju da se situacija oko zaraze drži pod kontrolom“, kaže Seničić, i dodaje da jednaka očekivanja o početku sezone imaju i u Turskoj i Grčkoj.

Hrvatska bi, inače, sledeće nedelje trebalo da donese konkretne odluke u vezi sa ovogodišnjom letnjom sezonom dok je u Crnoj Gori, kako pišu Vijesti, ocena vlasnika turističkih agencija da se prvi turisti u najboljem slučaju mogu očekivati tek u julu.

Nema švedskog stola i gužve na plaži

Što se tiče preduslova da se uopšte ponudi ostanak u hotelima u tom zemljama, najvažnije je da prostor u kome će boraviti turisti bude u potpunosti dezinfikovan.

„To znači da se radi potpuna dezinfekcija soba, i to ne samo pre otvaranja hotela, već da se i svakodnevno čišćenje pretvori u ‘laku dezinfekciju’.
Takođe, hotelijeri su se sporazumeli da se neće služiti švedski sto već će se organizovati klasično posluživanje“, objašnjava Seničić.

Foto: Shutterstock

Održavanje socijalne distance ovoga leta biće imperativ, kod kuće ili na plaži. Ko bude imao sreće da se nađe na pesku među palmama, primetiće i da nema gužve.

„Dogovor među hotelima je i da se ne postavljaju paravani na plažama, već da se obezbedi mnogo više prostora među ležaljkama. Takođe, hoteli i privatne kuće neće se puniti ‘do vrha’, već će turiste moći da smeste u maksimalno 50 odsto kapaciteta“, objašnjava Seničić.

Takva organizacija će, međutim, svima povećati troškove rada, a kako distanca ne treba da se drži samo u hotelima već i na putu do destinacije, naš sagovornik upozorava da postoji opasnost da značajno poskupe karte za avio ili autobuski prevoz do letovališta.

„To odgovara zemljama poput Crne Gore, Hrvatske ili Bugarske, do čijih letovališta naši turisti uglavnom koriste sopstveni prevoz“, podseća Seničić.

 Zdravstveni pasoši i specijalni koridori

Grčki ministar turizma Haris Teokaris izjavio je nedavno da se razmatra mogućnost da se letovanje u Grčkoj ove godine omogući samo turistima koji imaju „zdravstveni pasoš“, odnosno potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom.

Seničić je čuo za tu inicijativu, ali naglašava da i ona sa sobom nosi brojne nepoznanice.

„Nije jasno ko bi izdavao takav dokument, kako bi se popunjavao i ko bi to kontrolisao. Šta ako dobijem taj pasoš nedelju dana pre nego što doputujem u neku zemlju, pa se u međuvremenu zarazim“, pita Seničić.

Konačno, ostaje da se reši i pitanje da li će države uopšte dozvoliti da se putuje.

Foto: Shutterstock

Španija recimo, neće dozvoliti ulazak turista do kraja godine, dok se na nivou Evropske unije razmatraju varijante karantina u koji bi išli državljani po povratku iz inostranstva.

Predsednik Češke Miloš Zeman preporučio je zemljacima da uživaju u lepotama svoje domovine jer on lično smatra da bi granice trebalo da ostanu zatvorene još godinu dana, a Vlada te zemlje u dogovoru sa Hrvatskom razmatra mogućnost da njihovi turisti na Jadran stižu unapred dogovorenim rutama, „specijalnim koridorima“, prenela je agencija Beta.

„Mi u Srbiji, recimo, još ne znamo da li ćemo moći da putujemo, da letimo ili se vozimo, da li će i kada granice biti otvorene. Za nas koji organizujemo putovanja takve informacije su od životnog značaja“, apeluje je Seničić na državu da što pre objavi smernice za izlazak iz vanredne situacije.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare