Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Poljoprivrednici su odlučili da u četvrtak odu na sastanak u Vladu Srbije, nakon što im je odgovoreno da premijerka ne može da dođe u Novi Sad. Sastanak je zakazan za 9 časova, a zatim će, kako je najavljeno, biti donete uredbe koje se odnose na zahteve ratara.

Mileta Slankamenac, jedan od poljoprivrednika koji vodi pregovore, ponovo je naglasio njihove zahteve, u vezi sa cenama goriva i suncokreta, kao i određenih uslova vezanih za kredite i druge stvari.

Kako je dodao, premija za mleko je „rešena“ i od sada će biti 15 dinara, a dalje će se insistirati na proglašenju elementarne nepogode.

Oni su prethodno najavili da će, ako premijerka ne dođe u četvrtak u Novi Sad, proširiti blokadu.

Ratari koji od utorka protestuju ispred Banovine u sredu ujutru su započeli blokade više saobraćajnica u centru. U međuvremenu, poljoprivrednicima u Novom Sadu su se priključili i traktoristi iz Zmajeva.U drugom krugu pregovora obećano im je ukidanje zabrane izvoza primarnih poljoprivrednih proizvoda. Međutim, kako navode, ostala obećanja o kojima se u utorak razgovaralo nisu ispunjena.

Prvi put su odgovori iz Ministarstva poljoprivrede stigli jutros, ali nisu ono što su oni očekivali, kaže za 021.rs poljoprivrednik Mileta Slankamenac.

„Dobili smo odgovore koji nemaju veze sa našim zahtevima. Naši zahtevi su jasni, tri su prioritetna – ukidanje zabrane izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode, 100 litara goriva po hektaru bez akciza i subvencionisanje veštačkog đubriva… Ali oni stalno čeprkaju iz neke priče neke gluposti i prave nas budalama“, kaže Slankamenac.

Ove privremene blokade bile su vid upozorenja vlastima kojima su dali rok do 9 časova jutros da reaguju na zahteve, odnosno da ratarima daju juče usmeno pruže obećanja napismeno.

Jedan od poljoprivrednika Đorđe Grujić jutros je rekao za 021.rs da su blokade proširene kako bi Vlada, Ministarstvo i cela država, shvatili ozbiljnost protesta, „jer su očigledno sve neozbiljno počeli da shvataju“.

„Ovo je samo obaveštenje svima da nismo došli ovde da se šalimo, došli smo problem da rešimo“, ističe Grujić.

Inače, poljoprivrednici su proveli noć ispred Banovine, gde se trenutno nalazi četrdesetak traktora. Tokom noći došlo je još nekoliko traktora iz više delova Vojvodine.

Tokom jučerašnjeg skupa najavili su da će ostati ispred Banovine do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu.

BONUS VIDEO – Poljoprivrednici, protest u Novom Sadu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar