kovid bolnica
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podaci o broju zaraženih koronom pokazuju da je broj hospitalizovanih pacijenata bio pet puta veći u januaru, nego što je to slučaj u avgustu. Na početku godine za pet dana broj pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje povećan je za 250, dok je sada ta cifra pet puta manja, tj 50 pacijenata. Struka kaže da razlog ne treba tražiti u tome što je virus oslabio, jer nije, već zbog toga što sada oboljeva mlađa populacija koja je ipak nešto otpornija na virus.

Broj zaraženih u Srbiji počeo je da raste iz dana u dan, a utisak je da su bolnice sve punije, o čemu su govorili i doktori iz ustanova koje su najopterećenije virusom. Uporedili smo brojeve zaraženih iz januara, kada je bio identičan broj zaraženih, i došli do zaključka da je broj hospitalizovanih za pet dana tada bio čak pet puta veći u odnosu na cifre iz ovog meseca.

U periodu od 21. do 25 januara broj zaraženih bio je približno oko 6.000 hiljada, a broj pacijenata koji su hospitalizovani rastao je neprestano svakog dana. Nikada nije bilo manje od 4.000 pacijenata u bolnicama, a za pomenuti period na taj broj zaraženih broj osoba u bolnicama povećan je za 250.

Osam meseci kasnije, podaci na dnevnom nivou pokazuju gotovo identične cifre kao iz januara, naravno kada je reč o broju zaraženih. Za period 15. do 19. avgusta, broj zaraženih dostigao je cifru od 6.000 inficiranih građana, ali su cifre hospitalizovanih znatno manje. Prema najnovijim podacima za ovih pet dana broj pacijenata u bolnicama povećan je za 50, što je pet puta manje nego u januaru.

Infektolog Dragan Delić rekao je u izjavi za Nova.rs da razlog ovome nije popuštanje tzv. virulence koronavirusa, već da razlog verovatno leži u tome što sada oboljevaju mlađi pacijenti.

„Ne treba očekivati da virus u ovom trenutku baš toliko oslabi, to nije realno. Kratak je period za to. Koliko ja sada čujem, mlađi pacijenti oboljevaju, a ako je to slučaj onda je verovatno da će oni imati blažu kliničku sliku nego pacijenti od 60 godina. Dakle, ja to povezujem sa populacijom koja je inficirana“, rekao je infektolog za Nova.rs.

Dragan Delić Foto:Ivan Dinić/Nova S

On je naglasio da proces vakcinacije ne može da štiti od ovoga, ali da se očekuje da ukoliko obolimo klinička slika bude ipak nešto blaža.

„Vakcinacija sigurno daje blažu kliničku sliku. Upravo zbog toga mi vakcinacijom želimo da smanjimo teže slučajeve i smrtni ishod. Sada su mladi previše aktivni, kreću se i tako dalje. Na Beer fest ili fudbalske utakmice ne ide neko ko ima 70 godina, već mlađi ljudi. Odatle dolazi moj utisak šta je razlog manjeg broja hospitalizovanih pacijenata“, zaključio je Delić.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za Nova.rs da je za nju i njene kolege situacija podjednako teška kao u januaru.

Tatjana Adžić Vukičević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Situacija je podjednako teška i tada i sada. Brojevi hospitalizovanih rastu vrtoglavom brzinom. Za tri dana napunili smo intenzivnu negu od 23 kreveta. Dominiraju nevakcinisani, uglavnom muškarci uzrasta od 40 do 50 godina, a ove nedelje povećava se broj i onih koji su hospitalizovani, a imaju do 30 godina“, rekla je direktorka Batajnice u izjavi za Nova.rs i još jednom apelovala na građane da se vakcinišu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar