Foto: N1

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi svaki punoletan građanin mogao da dobije po 100 evra čisto je bacanje novca, koji bi se u ovim vremenima mogao pametno iskoristiti, smatra Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući juče na TV Prva izjavio je da država ima novac da prebrodi ono što predstoji i najavio da bi svaki punoletni građanin Srbije mogao da dobije novčanu pomoć.

„Razmišljamo da svakom punoletnom građaninu Srbije damo na poklon 100 evra jednokratno. To je oko 520 miliona evra. Siromašnim građanima će to mnogo značiti, a tako će biti pojačana potrošnja, kako bi se podigla ekonomija“, rekao je Vučić.

U razgovoru za Nova.rs, Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da su mnoge države Evrope pribegle ovakvoj meri i kao primer izdvaja Grčku, gde je svim punoletnim građanima isplaćivano po 800 evra. Međutim, po njenom mišljenju, taj novac ovde bi mogao pametnije da se potroši.

„To je jedna od mera koju nisam sa preteranim odobravanjem prihvatila, ma kako to možda zvučalo čudno, jer dolazi od predsednika jednog sindikata. Ja mislim da se tu radi o ogromnim parama koje mi možemo pametnije da potrošimo.  Jesam za meru pomoći, ali socijalno ugroženim građanima. Mislim da je potpuno neprimereno da svima dajemo isto, nekom će to biti smešno, drugom će taj novac biti ogroman. Meni na primer tih 100 evra ne znači ništa, i potpuno je nepošteno da ih dobijem ja, ili da ih dobije neko ko ima dovoljno novca, prosto je neprimereno“, objašnjava Savić.

Svu apsurdnost davanja enormnih subvencijama stranim kompanijama, po njenom mišljenju, vidi se u ovakvoj situaciji, te zbog toga i vrši paralelu između te, i mere davanja po 100 evra.

„Mi smo davali i po 30.000 evra po radnom mestu kompanijama čiji je budžet upola srpskog budžeta, umesto da smo ulagali u ove ljude koji pokušavaju da u kratkom roku naprave respiratore. Zašto se sve tako razbacivalo a nije se ulagalo u sopstvenu industriju? Zašto taj Jumko nije mogao da se preorjentiše u proizvodnju zaštite opreme za bolnice, pa da u tome postane jedan od vodećih lidera regiona. Bacali smo novac uludo, na masu stvari bez većeg povratnog efekta, i sada mislim da ćemo to isto uraditi“, misli Ranka Savić.

Povećanje potrošnje, kaže Savić, je jedino što u ovoj meri ima nekog smisla, ali, misli da je to malo novca.

„Mislim da su to male pare, one su u masi velike, to je tačno, ali ne znam koliko će u ovoj krizi to da se troši, nego će svako da stisne tih 100 evra i da ih drži što duže. Ja lično nisam za tu meru ovako linearno. U redu je dati socijalno ugroženima, i da vidiš kome će to zaista značiti, ali ne da se daje svima“, kaže Savić.

Naša sagovornica sigurna je da je u pitanju kampanja.

„Vučiću je sve predizborna kampanja, tako da o tome više ne razmišljamo, nego znamo. Gledala sam emisiju na Prvoj, tačno se vidi da su do njega doprle kritike, besan je na građane. Sve mislim reći će nešto bitno za posao, što bi mi značilo, ali ništa“, zaključuje Savić.

Svojih 100 evra, ukoliko ih bude dobila, pokloniće, kaže, nekom ko je u njenom sindikatu, a ko je teškog materijalnog stanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram