Foto: Nova.rs

Najava rušenja Starog savskog mosta naišla je na veliki otpor javnost. Nejasno je zašto beogradska vlast namerava da sruši most, s obzirom na to da je Beograd svakako u deficitu s mostovima. Ovakva odluka vlasti nije naišla ni na odobrenje muzičara Ramba Amadeusa.

Foto: Facebook/Antonije Pušić

„Razumem rušenje kao ratnu taktiku, ali ne verujem da iko pri čistoj svesti može da odluči da se neki most u mirnodopskim uslovima ruši. Mogu da razumem da most smeta novopečenim stanovnicima u Bara Veneciji zbog buke koju tramvaji prave dok prolaze preko mosta.

Uzrok tome je odsustvo „silent blocks“ između šina i metalne konkstrukcije mosta, pa se buka i vibracije multiplikuju. Bilo bi mi donekle razumljivo i da se u nesposobnosti da se smanji ova buka, most pretvori u biciklističko-pešački. Ali rušenje niti želim da razumem, niti da prihvatim“istakao je muzičar na Fejsbuku.

Podsetimo, gradska vlast je najavila rušenje Starog savskog mosta. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je da most nema nikakvu kulturno-istorijsku vrednost.

Srbija se za uklanjanje Starog savskog mosta u Beogradu i gradnju novog čeličnog lučnog mosta preko Save zadužuje za gotovo 80 miliona evra. Ugovor o kreditu do iznosa od 79.916.833,43 evra Vlada Srbije sklopila je sa grupacijom BNP Paribas. Kredit je osiguran kod Kineske uvozno izvozne finansijske korporacije.

Iako i opozicija i ogroman deo javnosti apeluje da se most ne ruši, vlast i dalje ne odustaje u svojoj nameri.

BONUS VIDEO: Šapić o Starom Savskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare