Nadežda Senić Foto: Privatna arhiva

Nadežda Senić (57) je u leto 2015. godine osetila oštar bol u levoj dojci, kao da je neko probada nožem. Trajalo je tek nekoliko sekundi i prošlo kao da ga nije ni bilo. Malo je falilo da zaboravi, kada se ubrzo, isto ponovilo, a bio je to znak, alarm, prvi simptom – raka dojke. Operisana je krajem avgusta iste godine, a lečenje je završeno u februaru 2016.

„Ni ta druga opomena, u vidu bola, da se u mojoj dojci nešto dešava, nije me odmah oterala na kontrolni pregled, jer još ništa nisam napipavala. Nikakvu kvržicu, ništa. Međutim, posle otprilike dva meseca, ipak sam je napipala, bilo je tu, zadebljanje, kvrga. Tada sam se javila lekaru, ginekologu i odmah su me uputili na Institut za onkologiju“, počinje svoju priču za Nova.rs Nadežda, o teškim momentima, koji su imali srećan kraj.

Prvo što se u mislima svake osobe, u tako jezivom momentu javi, je strah.

„Po glavi se motaju svakakve misli, sve se pomešalo. Strah za život, strah kako saopštiti najbližima i očaj, ako izgubim dojku – simbol ženstvenosti… Kako živeti dalje kada se ceo život menja. Posle šoka koji pogodi svaku ženu nakon saznanja dijagnoze raka dojke i kada se emotivno padne na samo dno, ipak se nekako priberemo. U meni se odjednom javila volja za životom koje do tada nisam bila svesna i osetila sam neverovatnu snagu da izguram operaciju i lečenje. Imala sam jak motiv da živim jer sam, prvenstveno, želela da promenim svoj život na bolje. Htela sam više da se posvetim sebi. I još jedna misao koja mi se javila u toku lečenja je da želim da jednog dana pomažem drugim ženama koje obole od raka dojke, što sam i uspela da ostvarim“, sa osmehom priča Nadežda, koja je majka dvoje odrasle dece i baka dve unuke, a porodica joj je tokom lečenja bila najveća snaga i podrška.

Lečenje na sreću nije bilo komplikovano jer živi u Beogradu, pa su joj bili dostupni svi lekari, a bolnica je bila u blizini, što je za obolele od raka veoma važno.

„Imala sam samo četiri ciklusa hemioterapije i dobro sam ih podnela. Ne mogu da se žalim. Ako gledamo na celu Srbiju, lečenje može mnogim ženama biti izuzetno komplikovano ukoliko žive daleko od centara za onkologiju. Treba putovati na terapije, pa ako nemaju prevoz idu autobusom, a nakon terapija mučnina se može javiti veoma brzo. Žene koje su tada veoma oslabljenog imuniteta, budu izložene opasnosti od zaražavanja virusima, naročito sada u vreme epidemije korone. Takođe, nakon operacije, posle dan dva, žene budu puštene kući, ali rana curi i mora često da se punktira, a za to nisu osposobljeni medicinari u ambulantama u malim mestima. I žena ponovo mora na autobus, ukoliko nema auto, i onda je u ozbiljnoj opasnosti od infekcije. Bilo bi dobro kada bi postojali stacionari pri bolnicama u većim centrima za lečenje raka, gde bi žene iz manjih mesta mogle boraviti jedan kraći period nakon primanja terapije i nakon operacije. Ali to je samo bajka“, razočarano kaže naša sagovornica, koja je pobedila rak.

Život pre i posle teške bolesti se razilaze – to postaju dva života u jednom.

““ak mi je mnogo promenio život i to nabolje. Pre svega, doneo mi je drugačiji pogled na svet, na ljude. Postala sam svesna lepote malih stvari i počela da primećujem svet oko sebe na način na koji do tada nisam – radujem se zvucima prirode, čujem ih jače nego ranije i uživam u njima. Moj privatni život se mnogo promenio u odnosu na onaj pre bolesti. Sada sam usmerena mnogo više na lična zadovoljstva, putujem, planinarim, počela sam da se bavim i sportom, ‘dragon boat’ veslanjem. Ono što me posebno ispunjava je angažovanost u Udruženju ‘Budimo Zajedno’ u kome sam potpredsednik, administrator Fejsbuk i Instagram stranice, i vodim muzičku radionicu i radionicu društvenih mreža i računara. Rak mi je doneo mogućnost da svojim vremenom raspolažem kako želim, jer sam sada u invalidskoj penziji” kaže ova hrabra žena.

Nadežda je član “Dragon boat” veslačkog kluba i jedna od “Roze dama”.

„Veslanje mi je donelo nova prijateljstva, mogućnost za boravak u prirodi, ali i terapiju koja je veoma značajna za žene operisane od raka dojke. ‘Dragon boat’ veslanje je dokazano sport izbora za žene koje su operisale rak dojke i kao prevencija limfedema, i ako se otok ruke već pojavio – ova vrsta veslanja ima terapijski efekat“, objašnjava ona.

Sada, šest godina od završetka lečenja, na kontrole ide jednom godišnje.

„To podrazumeva vađenje krvi, ultrazvuk abdomena, mamografiju, tumor markere. Svaki put, prisutna je strepnja od rezultata, neizvesnost šta će analize pokazati. Svi koji smo operisali rak, prolazimo kroz to, normalno je plašiti se, ali kad saznamo da je sve u redu, kući se vraćamo sa širokim osmehom i velikom ljubavlju prema životu“, zaključuje Nadežda.

Nedavno su u Srbiji odobrene inovativne terapije na koje se dugi niz godina čekalo, a imaju ih sve zemlje u okruženju.

„Volela bih kada bi Srbija išla više u korak sa svetom, i među prvima dobijala najnovije terapije za lečenje raka. Dok se te terapije, koje jesu skupe, stave na pozitivnu listu, prođe više godina, mnogo žena ih ne dočeka, a to znači veliki broj preminulih od raka dojke. Lečenje raka bi trebalo da bude prioritet“, naglašava Nadežda.

Ženama koje se trenutno leče od raka dojke, želi da poruči da budu hrabre i da imaju veru u ozdravljenje.

„Sada, više nego ikada treba da se posvete sebi, slušaju svoje potrebe i uživaju u životu što je više moguće. Uprkos svim emotivnim padovima, koji su normalni nakon saznanja dijagnoze i u toku lečenja, da ulože snagu i naprave pozitivne promene u svom životu“, savetuje Nadežda i poziva sve zainteresovane da danas u 10 časova dođu na Trg Republike.

Povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u 10 časova, na platou na Trgu Republike, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ poziva sve zainteresovane da dođu i isprate performans čiji je moto „Jedan snimak menja sve“, sa ciljem da podignu svest o važnosti prevencije raka dojke i edukaciji ženske populacije o potrebi preventivnih i redovnih pregleda. U okviru ovog događaja održaće se humanitarni koncert njihove članice, soprana Teute Asllani u pratnji gostujućih muzičara, u 12 časova u Atrijumu Narodnog muzeja. Prikupljena sredstva namenjena su aktivnostima Uduženja Budimo zajedno.

Crne brojke

U svetu je od raka dojke, tokom 2020. godine, registrovano više od 2.260.000 novoobolelih i skoro 685.000 umrlih žena svih uzrasta. U Evropi je, u istoj godini, registrovano više od pola miliona novoobolelih i skoro 142.000 umrlih žena. Karcinom dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju žena u Srbiji, a na trećem je mestu kao uzrok smrti kod žena starosti između 45 i 64 godine. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke, ali ako se otkrije u ranoj fazi, može biti potpuno izlečen.

Bonus video: Epidemija kancera uz kovid pandemiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar