Nikola Rajaković, profesor ETF-a i predsednik Saveza energetičara Srbije
Nikola Rajaković Foto: N1

Profesor ETF-a i predsednik Saveza energetičara Srbije Nikola Rajaković izjavio je u emisiji "Iza vesti" da je najveća odgovornost za energetski kolaps koji se dogodio u našoj zemlji pre nekoliko dana na direktoru Elektroprivrede Srbije Miloradu Grčiću. "Ključna odgovornost je na čelnom čoveku Elektroprivrede Srbije, definitivno. On je odgovoran za atmosferu koja se gradi u firmi. On je odgovoran za način na koji funkcionišu elementarne stvari, pa do najsuptilnijih stvari", istakao je on.

Kaže da su do ovoga dovele nedopustive greške.

„Jedno nestručno i neodgovorno ponašanje je dovelo do ogromnih problema“, naglašava Rajaković i ocenjuje da će veličina finansijskih posledica ovoga što se dogodilo biti u rangu da „izgradimo jednu novu elektranu“.

Međutim, ne očekuje da će nakon ove havarije doći do planskog isključivanja struje, prenosi N1.

„Za očekivati je da restrikcija apsolutno neće biti. Definitivno ne očekujem to. Zaista mislim da je to bilo ozbiljno upozorenje da se više neće desiti u Elektroprivredi Srbije ovakav nemogući scenario, da ispadne gotovo šest blokova u TENT-u A , kao i da TENT B ima probleme. Imamo jako dobru povezanost sa susednim elektroenergetskim sistemima, međupovezani dalekovodi su moćni i mi možemo povući puno snage od komšija. Hidrologija nije loša, i najekstremniji scenario je kada bi došla ekstremno hladna sedmica ili dve sedmice, i kada bi udarila velika suša. A to je nerealno očekivati“, ocenjuje Rajaković.

Prema njegovim rečima, havarija koja se dogodila je iz dva razloga.

„Prvi, mi imamo veoma stare termoenergetske kapacitete. Njihova starost je 50 godina. TENT A je pušten 1970. godine u pogon, a najmlađi blok, u Kostolcu, je star 35 godina. A drugi je sve slabiji kvalitet uglja. To su dve objektivne stvari“, kaže on.

Kako navodi, pored objektivnih, postoje i subjektivni uzrok ovog što se dogodilo.

„To je loše upravljanje Elektroprivredom Srbije. Loš menadžment EPS-a, nema drugog odgovora“, istakao je on.

Dodaje da „ne voli da soli ranu zbog aktuelnog problema“, ali napominje da je „ovakav način kako se upravljalo EPS-om u poslednjih nekoliko godina, prirodno doveo do ove tačke“.

Slaže se sa kosntatacijom da direktor EPS-a Milorad Grčić nije kvalifikovan da vodi taj posao.

„Ne mora on da zna tokove snaga, ali sam očekivao više na menadžerskom planu od njega. Ali, očevidno je da je on tu jako podbacio.

Govoreći o smenama resornih direktora, Rajaković je napomenuo da to nije dovoljno.

„Ključna odgovornost na čelnom čoveku Elektroprivrede Srbije, definitivno. On je odgovoran za atmosferu koja se gradi u firmi. On je odgovoran za način na koji funckionišu elementarne stvari, pa do najsuptilnijih stvari. Aktuelni direktor je ukinuo instituciju koja se zove Stručni savet EPS-a“, naveo je Rajaković i dodaje da je Grčić zabranio prisustvo vodećih ključnih inženjera EPS-a na stručnim skupovima.

„Prirodan rezultat takvog ponašanja je to što nam se dogodilo“, napominje sagovornik N1.

Kaže da je ugalj u termoelektranama lošeg kvaliteta, da je bio pomešan sa glinom i blatom, kao i da je bilo potrebno mešanje sa mazutom kako bi sagorevao.

„Svi ti elementarni uslovi nisu bili zadovoljeni da to sagorevanje ide kako valja, i blokovi su se gušili“, naglasio je Rajaković.

Kaže da mu je neobjašnjivo kako su nadležni u EPS-u dozvolili da se dođe u tu situaciju.

On je istakao da se mora razmišljati o srednjeročnim i dugoročnim planovima, koji imaju za cilj potpuno izbacivanje uglja iz upotrebe i uvođenje novih ekoloških goriva. Upitan za izgradnju nuklearnih elektrana, on je odgovorio: „Na nuklearke idemo samo ako ne umemo sve drugo da uradimo“.

BONUS VIDEO: Kako je Milorad Mića Grčić shvatio odgovornost zbog energetskog kolapsa?

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar