koronavirus u srbiji
Zoran Radovanović, epidemiolog / Foto: Screenshot N1

Teško bolesni moraju da budu u odgovarajućim bolnicama i uslovima da bi se prikačili na respirator, od toga im zavisi život, ukazuje epidemiolog Zoran Radovanović povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će na Sajmu biti postavljeno 3.000 bolničkih postelja.

„Bolesne, ako su u ozbiljnom stanju, vi morate smestiti u bolnicu. Ako nisu u ozbiljnom stanju, onda se šalju na kućno lečenje“, konstatuje Radovanović za Nova.rs.

Na pitanje da li je rešenje u tome da se Sajam i slični prostori opreme svom neophodnom medicinskom opremom, poput respiratora, Radovanović kaže da je to za slučaj katastrofičnog scenarija.

„To tek ako sve ostalo pukne. Kako je sada planirano, tek pune kapacitete bolnice ‘Dragiša Mišović’, a u rezervi je  i Zemunska bolnica“, kaže Radovanović.

Predsednik Srbije najavio je da će u bolnicama biti postavljeni kreveti za zaražene, ali i da će se to uraditi na beogradskom Sajmu, kao i širom Srbije.

„U Beogradu na Sajmu će biti postavljeno 3.000 kraveta, a još 5.000 u ostatku Srbije da nam ne bi došao italijanski scenario“, najavio je Vučić

Kasarne nisu za karantin

Epidemiolog Radovanović dodaje i da karantini, za one koje još nisu zvanično zaraženi, treba da budu organizovani tako da nema kreveta na sprat i 10 ljudi u istoj sobi. Ne bi smeli ni da se koriste zajednbički toaleti za ceo sprat.

„U tom slučaju, ako se jedan razboli u sobi, svi ostali ostaju u sobi još 14 dana“, ukazuje Radovanović i podseća da se zbog toga usprotivio najavama da će kasarne biti korišćene u te svrhe.