Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Čekali smo da se u okviru mera za borbu protiv pandemije konačno uvedu kovid propusnice, i dočekali smo, ali samo na tri sata, i to noću, od 22 časa uveče do jedan sat iza ponoći. Lekari, koji skoro dve godine ne izlaze iz crvene zone, ogorčeni su i besni na vlast i Krizni štab, koji već nedeljama najavljuje ovu rigoroznu meru, a sada im, kako kažu „bacaju maglu u lice“. Kovid propusnice, smatraju zdravstveni radnici, koji govore za Nova.rs, moraju da važe tokom 24 sata, a kontrole da budu pojačane u bolnicama, ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, gradskom prevozu…

U celoj Srbiji, prema rečima lekara, moraju biti obezbeđeni i punktovi za PCR testiranje, besplatno ili po daleko nižoj ceni nego što je to sada slučaj, za one koji još nisu vakcinisani.

„Mera uvođenja kovid propusnica na tri sata tokom noći, je potpuna glupost. Bez kovid propusnice niko ne bi smeo da prisustvuje bilo kakvim skupovima, slavljima, ne bi smeli da ulazimo ni u tržne centre, da je ovo normalna država. Uvode kovid propusnice na tri sata, a za one koji nisu vakcinisani tražiće negativan test, koji košta 9.000 dinara. U situaciji u kakvoj je naša zemlja, test na koronavirus treba da bude o trošku države i da punktovi za testiranje budu na svakom ćošku: pored kafića, bolnica, škola, fakulteta, tržnih centara, na autobuskim stanicama… Gde god da se okrenemo treba da vidimo punkt za testiranje i za vakcinaciju“ smatra dr Tatjana Vešović, članica Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Nakon skoro dve godine, koliko se borimo sa pandemijom, ne možemo i dalje da kontrolišemo bolest.

Krizni štab, Mijomir Pelemiš, Branislav Tiodorović i Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„To je zato što država sve radi u interesu politike, a ne zdravlja. Uvođenje kovid propusnica na tri sata nije nikakva stimulacija vakcinisanja, ni briga o zdravlju, a ne smem ni da zamislim kakva će biti manilpuacija sa lažnim propusnicama, koje će se pojaviti sigurno na crnom tržištu. Ova dokumenta moraju biti vezana isključivo za matični broj. Premijerka Ana Brnabić i njen brat odgovoni su za naš informacioni sistem, i logično bi bilo da znaju da je najsigurnija opcija kad sve ide preko matičnog broja. Čim ukucate matični broj da se odmah vidi da li je osoba vakcinisana, ili je preležala koronu ili je testirana. Sve drugo je bacanje magle u oči. Poštovanje mera mora biti prioritet i kontrola PCR testova zaposlenih, koji nisu vakcinisani, u svakom većem kolektivu“ naglašava dr Vešović.

Uvođenje kovid propusnica u večernjim satima u ugostiteljske objekte koje posećuju mlađe generacije, neće, smatra epidemiolog, mlade naterati da se vakcinišu.

“Ova mera je nedovoljna. Ne znam da li je cilj motivisati mlade da se vakcinišu, kako bi mogli da izlaze, ali ovo na njih neće imati nikakav uticaj. Oni se neće vakcinisati zbog propusnica, naći će neku ‘krivinu’ da izađu u klub ili u kafić, bez vakcine i bez testa, u to sam sigurna. Ovo je samo bezuspešno gašenje požara. Propusnice za vakcinisane treba da budu uvedene u Srbiji kao što su i u svim razvijenim zemljama Evrope. Virus nije aktivan samo posle 22 sata, već živi neprekidno. U celoj Italiji pre neki dan uvedena je mera da nijedna institucija ne može imati zaposlene koji nemaju kovid propusnice. Kriterijumi su vrlo jasni. Propusnica se dobija iz institucije zdravstvenog sistema, a neophodna je ne samo u restoranima, već i u prodavnicama, prevozu, na bilo kojoj vrsti skupova… Ako želimo da motivišemo mlade da se vakcinišu, moramo ih edukovati i sa njima razgovarati na lep način, kod njih prisila ne uspeva” objašnjava dr Mila Paunić, epidemiolog Studentske poliklinike.

Epidemiolog Zoran Radovnoćić smatra da je ograničavanje kovid propusnica na tri sata i isključivo na ugostitelje besmisleno i da nema svrhu.

„Virus deluje i preko dana, ne samo od 22h uveče. Ne bi smela da postoje vremenska ograničenja. Ne bi smelo da bude vezano samo za ugostiteljske objekte, već za sve zatvorene prostore sem onih na koje čovek nevoljno doziva – poput hitne pomoći, apoteka i sličnih stvari. Sve ono što je moj izbor i gde ne moram da budem, za to treba da mi se traži kovid propusnica“, kaže Radovanović.

Zašto nema dovoljno PCR testova o trošku države

U drugim evropskim državama je potpuno normalno da PCR test bude besplatan ili ako se plaća, da cifra nije veća od 10 do 15 evra.

„Kod nas je 9.000 dinara i to je najskuplja cena. U celoj Evropi se pored svih važnijih objekata, u svakoj zemlji, nalaze punktovi za testiranje, čija je cena svima pristupačna. Naša vlast deli novac ‚šakom i kapom‘ i silne pomoći penzionerima i uopšte građanima, a imamo najskuplji PCR test u Evropi“ kaže dr Vešović.

„Sve što je moj izbor i što zavisi od mene, tu treba da mi se traži kovid propusnica“, kaže Radovanović za Novu i dodaje da je samo usvajanje kovid propusnica u bilo kom obimu zakasnelo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare