“Trenutna situacija je znatno bolja nego što je bila pre nekoliko sedmica, ali je mnogo gora nego što je mogla da bude. Mi još uvek plaćamo danak onoj nerazumnoj odluci da za Đurđevdan praktučno raspustimo Krizni štab, da se odreknemo svih mera i da sve, uključujući i zdravlje građana Srbije, žrtvujemo izborima”, ocenio je profesor Zoran Radovanović trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji. Gostujući na tribini “Pandemija laži”, koju je Pokret Novi optimizam organizovao u Šapcu, Radovanović je istakao “da je tužno” što je Srbija postala poznata u svetu po slikama punog stadiona sa 15.000 posetilaca u vreme pandemije. On tvrdi da je broj novozaraženih i dalje mnogo veći od zvaničnih podataka.

“Moramo da imamo na umu koliko su vlasti krivotvorile broj obolelih i umrlih. Nije problem samo što su nas obmanjivali, već što čak ni mi stručnjaci ne znamo pravu situaciju, a bez toga ne možete da primenjujete celishodne mere. Ulazimo u novu školsku godinu pod nepoviljnim uslovima, a povratak građana iz područja gde je bolest trenutno učestalija nego kod nas može da dovede polovinom septembra do porasti učestalosti bolesti”, rekao je Radovanović.

Foto: Novi optimizam

O odlaganju školske godine govorio je i doktor Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

“Svi sindikati prosvete su izašli sa predlogom da se školska godina odloži bar za 15 dana i mi smo, kao sindikat, to i podržali. U pojedinim školama su roditelji morali da objašnjavaju zašto biraju online nastavu, vršeni su pritisci na same roditelje. Kada tome pridodate da će krenuti i student sa ispitnim rokovima, da se mnogi građani tek vraćaju sa odmora, pokretanje privrede, plašim se da ćemo imati novi rast, odnsono novi pik obolelih”, rekao je Panić.

Rade Panić Foto: Novi optimizam

On je naglasio da je veliki deo zaštitne opreme potrošen, a da ukidanje kontrolnih PCR testova posle 14 dana samoizolacije pokazuje da celokupan zdravstveni sistem polako ostaje bez novca. Temom medicinske opreme bavio se i profesor Medicinskog fakulteta, genetičar Oliver Stojković, govoreći o pouzdanosti samih testova.

“Mi ne znamo koje testove uvozimo, ko ih je uvezao, od koga smo ih uvezli, ni kada. Podaci kolega biologa govore da smo uvezli najviše kineskih testova, koji su prihvatljivih kvaliteta. Njihova metoda je u laboratorijskom smislu sasvim pouzdana i dovoljno senzitivna”, rekao je Stojković.

Oliver Stojković Foto: Novi optimizam

On je, međutim, istakao da uprkos pouzdanosti testova, može da se dogodi da nalaz bude negatvan uprkos tome što pacijent ima simptome zaraze virusom.

„Naravno da neka osoba može imati virus u sebi, ali ga u uzorku nema, odnosno nema ga dovoljno. Klinička senzitivnost testova je oko 80 posto, u zavisnosti od momenta kada se uzima uzorak”, rekao je Stojković, napominjući da su treći, četvrti dan od momenta zaraze najbolji za testiranje. Ukidanje retestiranja nakon dvonedeljnog karantina po preporuci SZO Stojković je objasnio činjenicom da testova nema dovoljno nigde u svetu i da je u pitanju ekonomska, a ne medicinska odluka.

“Sama činjenica da je nekome bolje može da bude dobar algoritam, ali sve dok su testovi pozitivni, ljudi moraju biti u samoizolaciji” rekao je Stojković, ukazujući da nove studiej pokazuju da sve dok osoba nosi u sebi virus, ona je infektivna.

Na ukidanje retestiranja osvrnuo se i Oliver Tošković, profesor Filozofskog fakulteta.

“To vam je kao da prođete par puta kroz crveno svetlo na semaforu i ne izazovete nikakav udes, ali to ne znači da treba da ukinemo semafore”, rekao je Tošić.

Manifestacija Zona Novog optimizma 2020 “Bez laži, za istinu” u Šapcu nastavlja se u sredu tribinom o ekologiji “Zeleno i crno”, a u četvrtak o obrazovanju, pod nazivom “Zbanje se (ne) kupuje”. Tribine se održavaju na platou na Savskoj aveniji ispod tvrđave, sa početkom u 20 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare