Goran Radosavljević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Novac za dodatno naoružanje nije predviđen u budžetu Srbije, ali kao i do sada to je moguće predvideti rebalansom i zadužiti se, rekao je danas profesor Fefa fakulteta u Beogradu Goran Radosavljević.

„U budžetu Srbje, koji ima deficit, ne znam da postoji 300 miliona evra za dodatno naoružanje Vojske, ali nije problem da se on ‘nacrta’ rebalansom“, rekao je Radosavljević, povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će taj iznos biti potrošen za kupovinu oružja.

Vučić je juče na Medjunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju rekao da će pored planiranih 90 miliona evra u budžetu, država Srbija da plati ove i sledeće godine 300 miliona evra za naoružanje i to za 200 komada teškog orudja i oružja domaće industrije.

Danas je najavio da će u roku od 48 časova Srbija potpisati prvi ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) o kupovini dronova, samoubica iz te zemlje.

On je rekao da će se za ulaganja u odbrambenu industriju ove godine odvojiti i dodatnih 100 miliona za inovacije, poboljšanje kvaliteta mašina u preduzećima kao što su Krušik, Sloboda, Zastava tervo, Petoletka i fabrika u Lučanima (Milan Blagojević Namenska). Osnovna plata specijalaca prema Vučićevim rečima biće 220.000 dinara i za to ima novca u budžetu.

PROČITAJTE JOŠ

Radosavljević je rekao da nije stručnjak za bezbednost, ali da je sa ekonomskog aspekta ulaganje u oružje besmisleno.

Istakao je da investiranje u vojnu industriju sa ekonomskog aspekta ima smisla, jer naoružanje spada u jednu od pet najbrže rastućih trgovina u svetu.

Nije dobro, kako je rekao, što je uništen vojni sektor u Srbiji, izvlačenjem novca u privatne firme.

Radosavljević je rekao da se u svetu praktikuje da zemlja, proizvodjač oružja, odobrava kredit za kupovinu njenog oružja.

„Pretposavljam da Srbiji neke zemlje nude naoružanje za ‘približavanje’, tako to funkcioniše“, rekao je Radosavljević.

BONUS VIDEO: Prof. dr Goran Radosavljević_ Stižu sankcije, ima li straha od nestašice nafte

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar