Ognjen Radonjić / Foto: N1

"Snaga promena se nalazi u građanima, a oni ne pokazaju snagu. Iako se prebacuje opoziciji da je apatična i bezidejna, vidim da su refleksija građana koji bi zahtevali promene. Sloboda se ne dobija, ona se osvaja i čuva se, a kada se desi da vam je otmu, onda se opet borite za nju", izjavio je u Novom danu na TV N1 profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić.

„Izborna kampanja bi trebalo da ide, ali izborne kampanje nema. Izgleda da je izborna kampanja postigla svoj vrhunac za vreme karantina, odnosno sa paljenjem baklji na krovovima i puštanjem pesama protiv opozicionih lidera. Ono što je glavna karakteristika ove kampanje je prosta konstatacija da se izlazi na izbore, ne vidim sučeljavanje programa. Prosto, vlast čeka samo da ratifikuje rezultate da bi nastavila da vlada, a što se opozicije tiče, vidimo da je došlo do jednog raskola“, navodi Radonjić za N1.

Dodaje da je „nejasno šta opozicija očekuje nakon izbornog procesa“.

„I sa njihove strane se ne govori o programima, odnosno šta ne valja u zemlji, šta šta bi trebalo promeniti i koje bi politike trebalo primeniti. Isključivo je diskurs na debati ‘izaći ili ne’, što više nije ni važno. Šta god da je trebalo da radi opozicija, trebalo je da rade zajedno. Da jačaju svoju lokalnu infrastrukturu i da iznedre neka nova mlađa, prepoznatiljiva lica. Međutim, od svega toga nema ništa, ništa se nije dogodilo“, ističe Radonjić.

Prema njegovim rečima, „snaga promena se nalazi u građanima, i građani predstavljaju tu političku tražnju u kojoj se formira ponuda“.

„Građani ne pokazaju snagu. I ako se prebacuje opoziciji da je apatična i bezidejna, vidim da su refleksija građana koji bi zahtevali promene. Sloboda se ne dobija, ona se osvaja i čuva se, a kada se desi da vam je otmu, onda se opet borite za nju“, istakao je on.

Radonjić je ocenio da se u vreme vanrednog stanja manipulisalo javni mnjenjem, kao i da cela situacija nakon toga liči na „jednu parodiju“.

„Koliko god da je dugo trajalo, sad odjednom kao da je sve palo. Sad kao da se ništa nije desilo, a raste broj zaraženih. Imamo porast broja zaraženih 70, 80, a sećam se da onog dana kada smo imali porast od 40, dobili smo poruku da nam preti španski i italijanski scenario“, naveo je on.

Govoreći o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, on je istakao da dijalog zavisi od SAD, kao i da će to „sve sad sačekati“, zbog problema koji su doneli masovni nemiri u mnogim gradovima.

„Koliko sam shvatio, za Trampa je bilo važno da ima bar jednu spoljnopilitičku pobedu ili uspeh. Sad, koliko će to njima biti važno i koliko će insistirati na rešavanju problema Kosova, videćemo. Mi smo dosta dugo, kada je ovaj problem u pitanju, u zamrznutom stanju. I našim, i kosovskim liderima odgovara ovakvo stanje. Stanje zamrznutog konflikta i stalnog straha je moćno oružje za vladanje“, napomenuo je Radonjić.

Komentarišući izbacivanje iz lektire za učenike opus Desanke Maksimović, on kaže da „svesno ili nesvesno, šta god da radi ova struktura, klao da proganja nešto što je vredno i kvalitetno“.

„Setio sam se jednog govora iz 68. senatora Roberta Kenedija. On je tada definisao šta je BDP. O njemu stalno slušamo. On je rekao da se BDP-om meri sve ono što nije važno. Rekao je da se ne meri zdravlje naše dece, kvalitet njihovog obrazovanja, radost njihove igre, lepota poezije, snaga naših brakova ni integritet naših javnih službenika. Za ovu vlast samo ono što je merljivo ima vrednost, a ono što predstavlja duševnu hranu izgleda da njih ne zanima“, naglasio je Radonjić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar