Foto:Vesna Lalić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je opštinama u Beogradu dostavljeno 50.000 paketa namenjenih penzionerima koji imaju primanja manja od 30.000 dinara. "Do kraja nedelje, petak ili subota, biće spakovano svih 173.000 paketa za njih", rekao je on za TV Hepi. Gradonačelnik se pribojava i da Sajam neće biti dovoljan.

On je rekao da je to ogromna količina paketa, ali da je sve dobro organizovano, i uz sve zdravstvene mere koje su predvidjene.

Na pitanje zašto ga nema više u javnosti, on je rekao da ga nema malo i da je to pitanje stila kako se ko prezentuje.

„Uloga gradonačelnika je da predlaže viziju grada, to je njegova misija“, rekao je Radojičić.

Sajam neće biti dovoljan

Radojičić kaže da se situacija u vezi sa širenjem korona virusa mora sagledavati unapred i da se može očekivati da se i drugi sportski objekti pripreme kao privremene bolnice, po ugledu na sajam.

„Jasno je da očekujemo veliki broj pacijenata i moramo da predvidjamo unapred. Misim i plašim se, a ne želim, da će Sajam biti nedovoljan i da ćemo morati sportske objekte da pripremamo i prilagodjavamo da mogu da prime veliki broj pacijenata“, rekao je Radojičić za TV Hepi.

On je naglasio da je pravovremeno preduzimanje mera neophodno, navodeći da se u Italiji i Španiji pokazalo da je kašnjenje od 10 do 15 dana umnogome povećalo smrtnost u pojedinim regijama.

„Iskustvo pokazuje da je samoizolacija, smanjenje kontakata, neophodna. Sedite kući, ne sastajte se sa drugima“, poručio je Radojičić koji je lekar po profesiji.

Govoreći o velikim stradanjima zbog bolesti kroz istoriju, kao što su kuga, velike boginje, španski grip, naveo je da se ne dešava nešto novo i neočekivano.

„Pitanje vakcinacije je prethodnih godina bilo aktuelizovano, da li da se ljudi vakcinišu ili ne, i vršila se propaganda protiv vakcinacije, a pokazuje se koliko je taj populizam opasan“, rekao je Radojičić.

On je rekao da je epidemiologija nauka koja proučava ranija stradanja zbog bolesti, i predvidja mere.

Prema njegovim rečima, vrlo je značajan podatak da je kroz istoriju, kad god je bio veliki verski fanatizam, uvek bila veća smrtnost.

„Ni taj verski fanatizam nije dobar u vreme epidemije, sigurno da je vera u Boga veoma značajna u svim ovim borbama, ja se kao vernik toga držim, ali fanatizam nikad nije dobar, može da pogorša situaciju i kroz istoriju se uvek tako to i reperkutovalo“, rekao je Radojičić.