Vladimir Banić Foto: RTS

Radio-televizija Srbije ovih dana je u centru pažnje, i to zbog načina na koji se troši novac. Bilo je reči o tome koliko koštaju emisije, koliko koji voditelj zarađuje, ali se govorilo i o tome koliko dopisnici RTS-a dobiju od Javnog servisa. Jedan od onih koji je spomenut jeste Vladimir Banić, dopisnik iz Slovenije, koji za taj posao, kako je pisala "Pištaljka", ima budžet od 60.000 evra. Sam Banić se ovim povodom obratio javnosti na društvenim mrežama, te je istakao da ti podaci "nisu tačni".

„Po više linija dobija novac Vladimir Banić, koji je za poslove dopisnika iz Slovenije dobio budžet od 60.000 evra, a paralelno mu je RTS odobrio sredstva za serijal „Fantastična planeta“ u iznosu od 587.900 evra za ovu i prošlu godinu. Ovu emisiju producira njegova firma „Sou films“, navedeno je, između ostalog, u tekstu „Pištaljke“.

Ovim povodom se Banić javio na Tviteru, gde je istakao da su u pitanju „lažni podaci“. Njegovu objavu prenosimo u celosti:

„Pustio sam da se pet dana moje ime provlači kroz blato u naivnoj nadi da će se oni koji su izneli LAŽNE podatke ispraviti. Počnimo od prve informacije.

„Pištaljka“ je objavila, pozivajući se na fantomski dokument, da sam ja kao dopisnik “dobio budžet od 60.000 evra”.

Sad, to zvuči tako kao da neko dođe, baci ti toliko para u krilo i pusti te da radiš sa tim šta hoćeš. Je l’ da da ste i vi tako pomislili? Ipak, istina po moj privatni budžet je nešto tužnija. Jer, ja primam honorar koji je BRUTO zarada i za trećinu je manji od pomenute sume. Kad se od toga plate porezi, u zemlji u kojoj primam honorar ostaje godišnje NETO tek trećina pomenute sume koju je iznela „Pištaljka“.

Dakle, niko ti ne da odjednom 60.000 evra. Plaća se mesečni honorar za koji plaćam visoke poreze (gotovo pola) i telefonski račun. Za taj honorar ja sam izveštavam, snimam, montiram i uključujem se lajv. Svojom opremom: kamere, bubice, svetla, telefon za lajv i vozim svoj auto. Kada bih naplaćivao sve to (što ne činim), superneto plata bi mi bila kao da sam tek počeo da radim na RTS.

Ipak, ja tu bez mrlje radim blizu 20 godina.

Opet – moj BRUTO mesečni honorar nije na godišnjem nivou 60.000 evra. I laž je da sam ja taj budžet „dobio“. Da li u tu sumu spadaju PROJEKTOVANI troškovi hotela ili avio-karata, ne znam. Ili RTS plaća neki porez na to… Zaista ne znam, niti me je ikad zanimalo. Trebalo je drugačije da napišete. Ili me pitate. Ovako ste slagali.

Kad sam razradio ideju o emisiji FANTASTIČNA PLANETA (koja ide premijerno utorkom u 22 sata, reprizno subotom u 15 sati na RTS1, odlična je, pogledajte), ja sam tu ideju predložio svojoj kući. Emisija je, verujem kvalitetna, originalna, i jednom napravljenu možemo da je emitujemo mnogo puta, a bogami i prodamo na razne strane, na čemu se i radi. Sav novac od toga ide RTS-u. Meni 10 odsto ako ja nadjem kupca (da obavestim unapred).

E, sad, ne znam da li „Pištaljka“ misli da ja od onog honorara finansiram i emisiju, ali to, naravno, nije u skladu sa zdravim razumom.

Tako je za emisiju je odobreno daaaleko manje novca nego što je „Pištaljka“ prenela. Kamo sreće da je bilo toliko, napravili bismo još bolji serijal. Ovako, projektovan pre ogromne inflacije i rasta skoka cena zbog rata u Ukrajini, nije ranjen izdržao do samog kraja.

PROČITAJTE JOŠ

Pomenut budžet uključuje troškove snimanja 21 epizode! Ne jedne, ne deset ili dvanaest, koliko obično imaju serijali. Nego 21! Najmoderniji dokumentarizam gde kadar ne traje 15-20, nego 3, 4, 5 sekundi. Da bi to izgledalo tako, mora tri puta više da se snimi. Elem, odrali smo se od posla i imamo, bre, ljudsku emisiju na koju sam ponosan. Utrošen novac koji se dobija kroz tranše se strogo kontroliše i odlazi na troškove izrade emisije.

Odgovorno tvrdim da bi emisija pravljena u redovnoj produkciji mnogo više koštala. Ne zato što su ljudi na RTS lenji ili ne znaju posao, već zato što je sistem postavljen tako da bi mnogo više njiih moralo da bude uključeno u proces pravljenja ovakve emisije. Posledica je da ne bismo mogli da stignemo da napravimo dovoljan broj epizoda. Dakle, budžet emisije sa kojim je produkcija raspolagala NIJE 587.900 evra! On je daleko manji.

Sve vreme rada na emisiji, ja sam obavljao i posao za koji sam honorarnim ugovorom plaćen. Izveštavao i uključivao se u program iz Ruande, Južnoafričke republike, Japana kad je ubijen Abe. Pratio sam i pisao vesti i spremam seriju proširenih intervjua koje smo imali u FP, a koji nisu mogli zbog formata emisije da uđu u većoj minutaži. Dakle, dve od dve informacije koje su objavljene o meni su NETAČNE.

Za izradu emisije je bio predviđen i honorar za mene kao autora i producenta. Ali, tužna vest kako za one koji očekuju bombastičnu sumu, jeste da bi bio nešto veći nego dopisnički honorar. Da se ne zalete govoreći da je i to mnogo, obradovaću ih vešću da sam na kraju serijal radio gotovo besplatno, jer krhki budžet nije izdržao raketiranje Severnog toka, zatim skok cena karata, hrane i hotela za ekipu. I ja ću na kraju biti primoran da podignem kredit kako bih platio ljude koji su angažovani.

Sad, sve laži su prenele brojne kolege. Žao mi je što me niko nije pozvao da pita da li je to sve tačno? Ja sam se odmah javio uredniku „Pištaljke“ rekavši mu da bih mu sve pokazao i dao informacije samo da je pitao. Žao mi je što je to čovek koji je bio predsednik novinarskog udruženja, a novinari njegove redakcije ne zovu da provere tačnost informacije. On je počeo da se vadi krijući se iza nezvaničnog izveštaja koji ne daje detalje šta je NETO, BRUTO i PROJEKTOVANA suma. Zato, od „Pištaljke“ zahtevam demanti i izvinjenje. Jer su SLAGALI!

I, za kraj jedna poslastica. Ja NISAM stalno zaposlen na RTS-u. Nemam stalni radni odnos. Mogu da radim 10 poslova ako želim i nađem vremena. Što i činim.

Hvala svima koji nisu pali na loše fore. Javljale su se kolege da me pitaju za istinitost i to sam zapamtio. Ovim drugima ne pamtim, nek se valjaju u svom blatu.

Gledajte emisiju. Eto, bar neke vajde, da dobije i ovakav publicitet. Sledeća tema je POHLEPA!“, napisao je na Tviteru Vladimir Banić, dopisnik Radio-televizije Srbije iz Slovenije.

BONUS VIDEO: RTS daje milione za emisiju koja ne postoji, tvrdi predsednik Upravnog odbora i najavljuje tužbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare