Zastava oružje Kragujevac Foto:N1

Radnici koji su napustili preduzeća uz socijalni program "pet godina do penzije", a od oktobra ponovo plaćaju kaznene poene na stečene penzije, pozvani su sutra na razgovor u Ministarstvo rada.

Predsednik Udruženja „Opcija pet“ Aleksandar Petrović rekao je agenciji Beta da su pozvani iz Ministarstva rada na sastanak sutra u 15.00 sati, pošto su pre nedelju dana uputili pismo tom ministarstvu.

„Razmišljali smo šta nam je činiti ukoliko nas niko ne bude pozvao na razgovor i složili smo se da započnemo štrajk glađu u svim gradovima u Srbiji gde ima naših članova. Današnji poziv iz Ministarstva rada je promenio taj plan“, rekao je Petrović.

On je rekao da imaju samo jedan zahtev – da im se vrate pune penzije, kao i da će u delegaciji za razgovor biti predstavnici Udruženja „Opcija pet“, nekadašnji radnici fabrika „Zastava automobili“, „Zastava oružje“ iz Kragujevca, „Prva petoletka“ iz Trstenika, kruševačkog „14.oktobra“ i „Goša“ Smederevska Palanka.

#related-news_0

Prema rečima Petrovića, opciju socijalnog programa „pet godina do penzije“ koristilo je oko 6.300 radnika u Srbiji koji su kao tehnološki višak otišli iz preduzeća od 2010. do 2014. godine.

Reč je o bivšim radnicima Zastavinih fabrika iz Kragujevca, kruševačkog „14.oktobra“, „Goše“ iz Smederevske Palanke, „Prve petoletke“ iz Trstenika, „Slobode“ iz Čačka i drugih.

Tehnička vlada je u oktobru 2020. godine ukinula zaključak iz 2016. godine kojim se svim radnicima iz „opcije pet“ socijalnog programa priznaju pune penzije.

Ponovo je „aktivirano“ umanjenje do najviše 20,4 odsto, jer ovi penzioneri osim godina staža ne ispunjavaju i drugi uslov, navršenih 65 godina života.

Za pune penzije su se izborili 2016. godine posle godinu i po dana protesta i pregovora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare