"Ako vam je vrućina - skinite se u gaće!", "Je l' na njivama i kod kuće imate klimu?", "Klime nemaju ni ovi iz Uprave, šta vi očekujete?", samo su neki od odgovora direktora jednog od pogona Jumka iz Vranja na apele radnika u da im se obezbede ventilatori ili klima uređaji, jer već danima rade u zagušljivim prostorijama u kojima je preko 35 stepeni. Prvi na spiskovima za mitinge, poslednji na spisku za dostojanstvene uslove rada i života.

Redakciji portala Nova.rs javilo se nekoliko radnika vranjske kompanije Jumko, koji već danima na tropskim vrućinama rade bez klime ili makar ventilatora. Postoji i fotografija termometra iz fabrike, koji pokazuje 35 stepeni u zatvorenom i u porastu je.

Kako nam kaže jedan od radnika konfekcije, žene u drugim pogonima su nakon neuspelih molbi da im šefovi i direktori obezbede neku vrstu rashladnog uređaja, počele same da se organizuju i od svog novca kupuju ventilatore.

„Zamislite vi, pa mi ovde svi skoro radimo za minimalac, i mi da izdvajamo“, kaže on.

Nekim radnicama je od vrućine bilo loše, a kada su šefovi od direktora pogona tražili ventilatore, dobili su nečuvenu povratnu informaciju.

„Ako ne može da radi jer joj je vruće, neka se skine u gaće“, bio je odgovor.

Temperature više od 35 stepeni imaju štetan uticaj na različite društvene grupe, naročito na hronične bolesnike, čak i kada nisu na poslu, a u pogonima kao što je Jumko, mogu da stvore ozbiljne zdravstvene probleme, poput toplotne iscrpljenosti ili još gore, toplotnog udara.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa predstavnicima kompanije Jumko i proverimo ove navode, ali se na broj telefona koji je dostupan na sajtu niko nije javio.

Rudna Glava , Jumko , Vučić
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu propisuje da je poslodavac dužan da obezbedi sve mere bezbednosti na radnom mestu i u okolini, odnosno da proceni rizik po zdravlje zaposlenih i propiše odgovarajuće mere, kako bi se rizik smanjio i izbegle štetne posledice. Ranijih godina je Vlada Srbije objavljivala i preporuke poslodavcima da reorganizuju posao kada su temperature iznad 36 stepeni, tako da radnici ne rade u periodu od 11 do 16 časova.

Međutim, srpski zakoni ne propisuju zabrane rada tokom visokih temperatura, sve je u domenu preporuka i smernica, ali postoji situacija kada može da se proglasi elementarna nepogoda kada su ekstremno visoke temperature, a to je regulisano Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

Prema poslednjim zvaničnim informacijama, zbog vrućina nije bilo zasedanja lokalnog Štaba za vanredne situacije, te nije poznato da li i kada će biti propisane mere koje će olakšati radnicima u Vranju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare