Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

500 radnika tužilo je GSP Beograd zbog zakinutih toplih obroka i tu presudu su dobili. Pojedinci se sada suočavaju sa maltretiranjem i diskriminacijom, kako bi odustali od presude, tvrde u Sindikatu vozača GSP.

Nebojša Mitrović, predsednik Sindikata vozača GSP Beograd, kaže za Nova.rs da su radnici ovog preduzeća ove godine dobili pred Kasacionim sudom presudu zbog zakidanja toplih obroka. Međutim, sada se radnici koji su dobili spor suočavaju sa, kako tvrdi, diskriminacijom.

Sve je počelo, kako nam navodi Mitrović, još pre tri godine.

On podseća da su radnici zbog zakidanja toplih obroka pokrenuli spor protiv poslodavca i da su pre dva meseca dobili konačni epilog.

Mitorvić navodi da je oko 500 radnika tužilo GSP Beograd i da su dugovanja od 150.000-200.000 dinara po radniku.

„Međutim, oni teraju i ucenjuju radnike da će im promeniti pogone i radna mesta“, ukazuje Mitrović za naš portal i dodaje:

„Znate u kakvoj su stiuaciji ljudi, imamo čak tih slučajeva da odustaju i od pravnosnažne presude koja je za naplatu jer su jednostavno ljudi uplašeni. Imate neko radno mesto i onda vas pošalje u gumaru zbog potrebe posla.“

On navodi da ima 29 radnika koji su dobili spor, a koji su dislocirani iz matičnih pogona i poslati u pogon „Kosmaj“.

„Sad su prebacili radnika iz Borče u Kosmaj jer nije hteo da povuče tužbu, pre toga je radio u pogonu u gradskoj opštini gde živi. Imamo još jednog radnika koji je iz Koteža, a kog su isto poslali u ‘Kosmaj'“, navodi naš sagovornik.

Kako kaže, diskriminacija je počela još sa prvom dobijenom presudom u novembru prošle godine, a sve je „eskaliralo poslednje dve nedelje“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Zovu skoro sve ljude koji su tužili firmu da ih ubeđuju da povuku tužbe ili će im promeniti radna mesta, čak imamo i neke snimke razgovora sa direktorima i rukovodiocima“, navodi Mitrović.

On navodi da su zahteve podržala tri samostalna sindikata koja broje oko 1.000 članova od 6.000 zaposlenih u GSP-u.

Reprezentativni sindikati stali su uz, prema tvrdnjama našeg sagovornika, poslodavca.

„Ne znam zašto ih brane, oni bi trebalo da brane ovaj narod, a ne poslodavca“, kaže on.

Mitrović navodi da cela situacija „prelazi u krivično delo“ i dodali da više neće ići protiv firme, već pojedinaca koji „čine ovu diskriminaciju“.

„To nije ni ljudski, a ni etički da tako nešto rade, jer je GSP izgubio spor u svakom segmentu što se tiče zakona“, kaže Mitrović za Nova.rs.

Upitan da li su o celoj situaciji obavestili i gradske čelnike u Beogradu, Mitrović navodi da su slali dva puta mejl gradonačelniku Zoranu Radojičiću i tražili da se gradi odredi da li se to radi po njihovoj incijativi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Tražili smo da se odrede pošto su rukovodioci u razgovoru sa radnicima rekli da ih Grad pritiska, da li je to po njihovoj inicijativi ili to rade naši rukovodioci. Nismo dobili odgovor, mada znaju oni to sve, nije to od juče“, rekao je Mitrović.

Mitrović je naveo i da će u ponedeljak održati konferenciju za novinare gde će pričati više o problemima u GSP-u.

Povodom tvrdnji radnika, portal Nova.rs je kontaktirao GSP Beograd, ali do objave teksta nismo dobili odgovore.

Bonus video – Vozači GSP-a rade 6 dana nedeljno, ko odbije bude kažnjen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare